Utvrđeni propusti Centra u Alibunaru, pokreće se postupak krivične odgovornosti i razrešenja direktora

Protiv direktora Zorana Prebiračevića i stručnih radnika Centra za socijalni rad iz Alibunara biće podnete krivične prijave, zbog propusta u radu u slučaju šestoro maloletne dece iz Novog Kozjaka, koja su bez oca i majke živela u trošnoj kući bez osnovnih uslova za život.

Pored postupaka krivične odgovornosti Skupštini opštine Alibunar biće dostavljena inicijativa za razrešenje direktora Centra zbog propusta u radu.

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i zaštitu poslova saopštio je da je, na osnovu inspekcijskog nadzora i nadzora nad stručnim radom, Komisija konstatovala da će direktoru biti naloženo da utvrdi odgovornost zaposlenih – stručnih radnika i da će biti iniciran postupak pred Etičkim odborom Komore socijalne zaštite radi utvrđivanja povrede kodeksa profesionalne etike stručnih radnika.

U saopštenju se navodi da je u zaštiti šestoro dece iz Novog Kozjaka kod Alibunara izostala potpuna i odgovarajuća porodičnopravna reakcija organa starateljstva – Centra za socijalni rad Alibunar.

Nakon sačinjenog zapisnika i izveštaja, koji je pokrajinskom sekretaru dostavljen danas, u saopštenju se navodi da, pored izostanka materijalne podrške, odnosno novčane pomoći, nisu kontinuirano praćene potrebe dece, te su zanemarene zakonske dužnosti organa starateljstva i uočeni su propusti u vođenju slučaja u organizovanju zaštite dece.

"Direktor Centra za socijalni rad za opštinu Alibunar nije obezbedio zakonitost rada Centra u skladu sa članom 3 Pravilnika o organizaciji, normativima i standardima rada centra za socijalni rad, čime je onemogućeno ostvarivanje prava korisnika utvrđena članom 41 Zakona o socijalnoj zaštiti prema kojem "maloletno lice (dete)... jeste korisnik... kada mu je usled porodičnih i drugih životnih okolnosti, ugroženo zdravlje, bezbednost i razvoj, odnosno ako je izvesno da bez podrške sistema socijalne zaštite ne može da dostigne optimalni nivo razvoja", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da direktor Centra nije postupao saglasno propisanoj odgovornosti u upravljanju i organizovanju radnog procesa, niti je preduzimao mere u kontroli postupanja prema zaposlenima – stručnim radnicima.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво