Lupanje vratima, pretnje, uvrede – nema sudije koji to nije iskusio

Nedavno je javnost bila zgrožena događajima u Specijalnom sudu, kada je optuženi pripadnik takozvane Valjevske grupe, poznat po tome što je krajem prošle godine u sudnici sebi porezao vrat, napravio novi incident. Kojim zakonom sud štiti svoj ugled, ali i efikasnost?

Sud je u obavezi da štiti svoj ugled i ugled svih učesnika u postupku od uvreda, pretnji i svakog drugog napada, propisuje Zakon o krivičnom postupku.

Ako se neko nedolično ponaša ili vređa sud, predsednik veća može da ga opomene, kazni novčano do 150.000 dinara ili udalji iz sudnice.

"Ljudi su pod različitim psihičkim nabojima i nekada mora se imati razumevanja za neke reakcije koje ne prelaze granicu prstojnosti i koje ne vređaju ugled i dostojanstvo suda i drugih učesnika u sudskom postupku", kaže Omer Hadžiomerović, sudija Apelacionog suda.

O sigurnosti svih koji se nalaze u zgradi, o redu i miru brine se pravosudna straža, ali oni nisu u sudnicama.

"Jedna je stvar kad je neko verbalno agresivan, a ponekada postoje situacije u kojima se parnične stranke tako ponašaju da zaista preti da će i fizički da se razračunavaju sa suprotnom stranom ili sa sudijom i zapisničarom u sudnici. I tada mi često govorimo da bi bilo dobro da u našim sudnicama postoji čuvar u svakoj od sudnica", kaže Dragana Boljević iz Društva sudija Srbije.

Lupanje vratima, pretnje, uvrede, ne dešavaju se svaki dan. Ipak, nema sudije koji to nije iskusio.

"Ali je i to dovoljno da utiče na sudiju i na ostale zaposlene u sudu. Ponekad se čak dešava da to čine i advokati i zaista je ponekada teško zadržati prisebnost i dostojanstvo", kaže Dragana Boljević.

Neprimerenog govora, na primer, može biti i u podnescima. Za to je kazna do 100.000 dinara. Naši sagovornici smatraju da na ponašanje građana utiče i to kako se sud predstavlja u javnosti.

"Ali čini mi se da i drugi državni organi i predstavnici državnih organa zaista u svojim javnim istupima moraju da vode računa da i kada kritikuju sud, bilo da je to sa pravom ili da nisu u pravu, da je to neko njihovo mišljenje, moraju da vode računa na koji način to čine da ne stvaraju sliku u javnosti da je dozvoljeno sud omalovažavati i sud i sudije", ističe Hadžiomerović.

U Americi i nekim evropskim zemljama postoji pravosudna policija. Oni vode računa o ponašanju u zgradi suda, ali i o bezbednosti sudija van zgrade.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво