Šojgu položio kapsulu sa zemljom iz Rusije u spomen-ploču "Večna vatra"

Ministri odbrane Srbije i Rusije, Aleksandar Vulin i Sergej Šojgu, položili su na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda kapsulu sa zemljom iz Rusije, na mestu buduće skulpturno-arhitektonske kompozicije "Večna vatra", čime je i označen početak njene izgradnje.

Skulptura "Večna vatra" podiže se u znak sećanja na srpske i ruske žrtve u Drugom svetskom ratu.

Postavljanjem kamena temeljca za skulpturu "Večna vatra" zapravo je označen početak "Akcije mira i sloge", u okviru koje će se tokom ove godine održati niz događaja povodom obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom.

Plamen "Večne vatre" počeće da gori za mesec dana, a autor ove skulpture je Andrej Tirtišnikov, član Ruske akademije umetnosti.

Događaju su prisustvovali ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, kao i glumac Miloš Biković.

Đorđević je, uoči početka polaganja temeljca za skulpturu "Večni plamen", rekao da Spomen-obeležje oslobodilaca Beograda odslikava bratstvo srpskog i ruskog naroda koji su zajedno gubili živote kako bismo danas imali slobodu.

Ministar Nenad Popović je kazao da su Rusi i Srbi izvojevali pobedu u Drugom svetskom ratu, kao i da su spasili Evropu od fašizma.

Istakao je da će veliki događaj biti 9. maja na Crvenom trgu u Moskvi, kada će, kaže, zajedno koračati vojske Srbije i Rusije, a to posmatrati dva predsednika, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin.

Kako je formirana spomen-kapsula 

Rukovodilac ruske Federalne agencije za poslove Zajednice nezavisnih država, sunarodnike u rasejanju i međunarodnu društvenu saradnju Eleonora Valentinova Mitrofanova rekla je da je 15. februara u Rusiji održana svečanost formiranja spomen kapsule, u kojoj se nalazi zemlja iz Rusije, a koja je doneta u Beograd i postavljena u spomen ploču "Večne vatre".

Prema njenim rečima, taj spomen će biti još jedan simbol nerazrušivog srpsko-ruskog prijateljstva, mesto gde ćemo se klanjati herojima i dokaz besperspektivnosti istorijske revizije i istine.

"Uspostavljanjem večne vatre mi poručujemo poginulim oslobodiocima Beograda da ih pamtimo i dajemo nalog budućim pokolenjima da i oni pamte poginule za slobodu, mnogovekovno prijateljstvo i ratno bratstvo ruskog i srpskog naroda", rekla je Mitrofanova.

Sećanje na oslobodioce Beograda

Prethodno su ministri položili vence na Spomen-obeležje oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.  

Groblje oslobodilaca Beograda 1944. je spomen-groblje posvećeno jugoslovenskim i sovjetskim borcima poginulim u borbama za oslobođenje Beograda, oktobra 1944. godine.

Beogradskom ofanzivom, koja je trajala od 12. do 20. oktobra 1944. godine, okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija Beograda.

Na tom groblju je sahranjeno 1.395 boraca Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije i 818 boraca Crvene armije.

Ministar Šojgu danas je u zvaničnoj poseti našoj zemlji, a ranije danas ga je ispred Palate "Srbija" dočekao ministar Vulin.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво