Poslednje pripreme pred početak prolećne setve, šta ratari treba da znaju

Pred ratarima širom Vojvodine najznačajniji je posao u toku ove godine – privode se kraju poslednje pripreme pred početak prolećne setve. Samo na području pet opština Srednjeg Banata ovaj posao treba da se uradi na površini od 200.000 hektara, kao i prethodnih godina gotovo jedna polovina pripašće kukuruzu, zatim suncokretu, soji, šećernoj repi.

Neoubičajeno lepo vreme tokom jeseni i zime omogućilo je banatskim ratarima da na vreme završe duboko zimsko oranje, dok su pre samog oranja po preporuci stručne službe uzeli uzorak zemljišta i uredili analizu radi adekvatne primene i uštede u korišćenju đubriva.

Stručnjaci i ovoga proleća savetuju ratare da posebnu pažnju posvete plodoredu, da vode računa koji usevi se mogu saditi nakon kojih i zbog čega.

Poljoprivredni proizvođač Ognjen Rackov ispoštovao je sve agrotehničke mere i spremno dočekuje prolećnu setvu.

"Nivo cena je ostao na bazi prošlogodišnjih cena, tako da tu ne dolazimo do nekih kalkulacija, poskupljivanja troškova proizvodnje. Jedino što i dalje apelujemo je da to neko dizel gorivo, koje bi mogli mi poljoprivredni proizvođači da nabavimo po povlašćenim uslovima za setvu. Opredeljujemo se najviše za kukuruz koji se pokazao u par godina dobar što se tiče prinosa, biće zastupljeno i nešto uljarica, znači to je suncokret na ovom terenu kod mene konkretno tako da ćemo ga sejati i u narednom periodu. Znači nabavka đubriva i seme i priprema za prolećnu setvu", kaže Ognjen Rackov iz Zrenjanina.

Rackov će ove godine zasnovati proizvodnju na 60 hektara suncokreta i 60 hektara kukuruza.

Za ovaj posao dobro su se pripremili i u zemljoradničkim zadrugama.

"Mi ćemo ove godine zasejati oko 120 hektara sa prolećnim kulturama. Još u decembru mesecu počeli smo sa planovima i pripremama za predstojeću setvu, tako da je već nabavljeno mineralno đubrivo urea, ovih dana počinje da stiže seme kukuruza tako da očekujemo negde do sredine marta meseca da će sav repromaterijal biti kod nas a polako čim se ukažu vremenske prilike počećemo da pripremamo i mehanizaciju koja je potrebna i čekaćemo pogodan momenat, kada se zemljište dobro prosuši da se može ući u njive i početi sa pripremom", napominje Vojislav Trkulja, direktor ZZ "Branko Gleđa" Višnjićevo.

Ukazuje da su cene đubriva i nafte na nivou prošlih godina.

"Nekih povećanja imamo kod kukuruza što je svake godine pogotovo kada se radi o uvođenju novih hibrida, novih sorti, one su nešto veće nego cene starijih hibrida", navodi Trkulja.

U zavisnosti od kultura koje se seju i od temperature vazduha, zavisiće i vreme setve. Prvo se seje lucerka zatim šećerna repa, suncokret, soja pa kukuruz.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара