Istraživanje UNDP-a o međuetničkim odnosima na KiM

Kažnjavanje lica koja su izvršila zločine tokom oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji i izgradnja dobrih međuetničkih odnosa od presudnog su značaja za postizanje pomirenja na Kosovu i Metohiji, jedan je od zaključaka istraživanja o međuetničkim grupama na Kosovu i Metohiju Programa UN za razvoj (UNDP).

Kako je saopštio UNDP, cilj istraživanja "Puls javnosti – pomirenje i suživot, percepcije etničkih zajednica na Kosovu 2019" bio je da prouči kako institucije, donatori i međunarodne organizacije na Kosovu mogu da na najbolji način podrže pomirenje.

Anketa je obuhvatila 451 ispitanika u sedam multietničkih opština: Prizren, Južna Mitrovica, Severna Mitrovica, Kamenica, Štrpce, Gračanica i Istok.

Rezultati istraživanja  

Oko 47 odsto ispitanika smatra da je učešće međunarodne zajednice veoma važno, a 31 da je donekle važno.

Većina ispitanika u opštinama Gračanica (92 odsto) i Severna Mitrovica (73) navodi da je donekle veoma neugodno živeti u multietničkom okruženju, a pored toga, većina ispitanika iz Severne Mitrovice smatra da pomirenje nije neophodno (60).

Iako se etničke grupe razlikuju u shvatanju koncepta pomirenja, slažu se oko toga da su kažnjavanje lica koja su izvršila zločine tokom oružanog sukoba i izgradnja dobrih međuetničkih odnosa od presudnog značaja za postizanje pomirenja na Kosovu.

Učesnici ankete smatraju da postoji puno "otvorenih rana" iz oružanog sukoba 1998–1999. godine koje bi trebalo da se saniraju pre nego što bi moglo da dođe do pomirenja, između ostalih i problem nestalih lica.

Skoro polovina ispitanika nezadovoljna je radom javnih institucija na Kosovu u promovisanju pomirenja. 

Pored toga, ispitanici smatraju da javne institucije nisu učinile dovoljno toga da podrže žrtve kršenja ljudskih prava tokom oružanog sukoba 1998–1999. godine.

Ko ne želi pomirenje

Javna bezbednost je predmet zabrinutosti za 46 odsto Srba koji navode da se osećaju bar donekle nebezbedno.

U istraživanju Srbi su naveli da Albanci ne žele da se pomire, a Albanci su naveli da su Srbi oni koji ne žele pomirenje.

Međutim, anketa je otkrila da većina pripadnika obe etničke grupe podržava međuetničko pomirenje na Kosovu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара