Praunuk Živojina Mišića na slavi slavnih predaka

U Kući kralja Petra Prvog, Društvo za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, obeležilo je Sretenje, slavu slavnih predaka. Društvo, čiji je moto "Budimo časni potomci da bismo bili dostojni preci", beleži i pet decenija rada.

"Sa zemljama pobednicama je Srbija, jedna mala časna zemlja, veliki borci, ne samo Živojin, nego i ostali svi redom", ispunjen ponosom ističe Đore Stojanac, praunuk slavnog srpskog vojskovođe Živojina Mišića.

On je iz Pariza došao na slavu onih koji su časni potomci slavnih predaka.

Potvrda toga je i da je Društvo za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova do 1918. iniciralo podizanje više od šezdeset novih spomenika i obnovu postojećih spomen-obeležja.

"Društvo se trenutno bavi digitalizacijom arhivske građe koja će biti javno dobro, dostupno svima. Oni koji traže podatke o svojim precima mogu da nam se obrate", kaže Dragana Jurišić iz Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine.

Društvo za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. čuvalo je i čuva uspomenu na pale borce, slavne heroje i njihova dela.

"Tri rođena brata iz moje kuće su 1914. krenuli u rat Budimir, Radomir i Vitomir. Od njih trojice kući se vratio samo Budimir. Krf, Vido, Zejtinlik. Imao sam potrebu da ostavim neki trag kada sam se našao dole u kripti. Napisao sam - još uvek oremo sve naše njive. Ja i dalje živim na imanju u selu Janjevu koje je moj predak obrađivao", kaže Nebojša Matejić, potomak tri junaka Prvog svetskog rata.

Rad Društva u 2020. godini obeležiće mnogobrojne aktivnosti. Tradicionalna hodočašća na ostrva Krf i Vido, i odavanje počasti Drinskoj diviziji u Agios Mateosu u Grčkoj, kao i u Makedoniji.

Objaviće i Monografiju o pedesetogodišnjem radu Društva, jer je na naraštajima da slede tradiciju i da dostojno čuvaju spomen na one koji su obeležili nacionalnu istoriju Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара