Mesto na kom se deca bez roditelja ne razdvajaju

Direktorka humanitarne organizacije "SOS Dečja sela" Vesna Jokanović kaže da, iako nisu uključeni u priču o zbrinjavanju mališana iz Kozjaka, imaju slične primere pomoći deci.

Osam meseci šestoro dece živelo je samo u trošnoj kući bez osnovnih uslova za život u Novom Kozjaku kod Alibunara.

U petak su prebačeni u Dečje selo u Sremskoj  Kamenici gde se radi na proceni njihovog zdravstvenog stanja i integrisanju sa ostalom decom.

Nadležni kažu da će pokušati da omoguće da deca ostanu zajedno. Jedno od mesta na kojima je to moguće je i "SOS Dečje selo Kraljevo". 

Tamo se deci pruža novi dom u kojem odrastaju sa SOS roditeljem, i biološkom i SOS braćom i sestrama. Biološka braća i sestre ostaju zajedno u istoj SOS porodici, što predstavlja ključnu prednost brige u porodičnom okruženju u odnosu na druge oblike zaštite.

Direktorka te organizacije Vesna Jokanović kaže da je to jedinstven oblik socijalne zaštite u našoj zemlji, koji nije prepoznat od strane države, a finansira se uz pomoć kompanija i dobrih ljudi.

Iako nisu uključeni u priču o zbrinjavanju mališana iz Kozjaka, ova organizacija ima slične primere pomoći deci, naročito o brizi više braća ili sestara.

"Deca iz Kozjaka bi mogla da ostanu kod nas zajedno jer smo mi upravo pravljeni za brigu o brojnoj porodici", kaže Vesna Jokanović.

Najveći izazov deci predstavlja period osamostaljivanja i zapošljavanja, pa se organizacija trudi da deci iz hraniteljskih porodica stvori uslove da lakše dođu do posla za šta je potrebna psihološko-socijalna podrška, ističe Jokanovićeva.

SOS roditelj živi zajedno sa decom, usmerava njihov razvoj, vodi domaćinstvo i poštuje porodične veze svakog deteta, njihove kulturne korene i religiju. 

Konkurs za SOS roditelje uvek je otvoren.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво