U Srbiji svakog dana od raka oboli jedno dete

U celom svetu ovaj dan posvećen je deci oboleloj od raka. Godišnje, dijagnozu neke maligne bolesti dobije oko 250.000 mladih, u Srbiji se svakog dana razboli jedno dete. Zbog raka svake godine izgubimo jedno i po školsko odeljenje. Svetski dan dece obolele od raka obeležen je sećanjem na one koji su izgubili najvažniju bitku i pružanjem podrške onima koji se bore protiv najtežnih bolesti.

U nekim gradovima pušteni su baloni, a u celom svetu, pa i u Srbiji, najvažnije je bilo poslati poruku obolelima da nisu sami. Najčešće maligne bolesti kod dece su leukemija, limfomi, tumori mozga i solidnih organa. Oboleli se leče na hematoonkološkim odeljenjima u Novom Sadu, Kragujevcu, Beogradu i Nišu.

"Mi se trudimo da iz godine u godinu poboljšamo uslove i na svim hematoonkološkim odeljenjima i u roditeljskim kućama i možemo da kažemo da su stvarno dosta dobri uslovi", kaže Marija Tomić iz Nurdora u Nišu.

Pedijatar sa dečje hematoonkologije u Nišu Ivica Nakev ističe da u svakom trenutku na odeljenju imaju 30 mališana, naših malih heroja, koji se leče od hematoonkoloških oboljenja.

"To su pacijenti koji su započeli lečenje prošle godine, svake godine ima 15–20 novootkrivenih", dodaje doktorka.

Maligne bolesti su jedan od vodećih globalnih zdravstvenih problema i drugi su po učestalosti uzrok smrtnosti kod dece do 14 godina, odmah iza povreda.

Cilj obeležavanja ovog datuma je da pažnju javnosti, stručne i opšte, usmeri ka važnoj misiji poboljšanja tretmana, nege, kvaliteta života, emocionalnih i socijalnih potreba dece obolele od raka.

"Udruženje ga tradicionalno obeležava, odlučili smo da to bude u Loznici, jer je najhumaniji grad, to smo dokazali pre tri godine kada su sakupili milion dinara za moje lečenje", kaže Ivana Gligorić iz udruženja "Uvek sa decom".

Volonterka Nirdora iz Niša Dana Mitrovska nakon što se izlečila od leukemije odlučila je da se uključi u rad Nurdora, jer zna koliko oni pomažu i deci i roditeljima čija se deca leče.

"Mi smo ovde da im kažemo da su oni superheroji, da je važno da budu jaki i da mogu da pobede boles, i da to sebi moraju stalno da ponavljaju: Ja ću se boriti! Ja ću pobediti! Ja ću preživeti ovo", kaže Marija Hajdari, migrantkinja iz Avganistana.

Nurdor je i ovaj 15. februar iskoristio da pozove sve koji mogu da pomognu da se uključe u prikupljanje sredstava za izgradnju roditeljske kuće u Beogradu. Ali i da se, ne samo danas, svi zagrle snažno. Akciju je podržala i ekipa RTS-a.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара