Podvig u Urgentnom centru: trudnici obavljen carski rez i operacija glave u isto vreme

Nesvakidašnji uspeh lekara Urgentnog centra i Klinika za neurohirurgiju i ginekologiju Kliničkog centra Srbije. Juče su 31-godišnjoj trudnici istovremeno urađene i neurohirurška operacija i carski rez. I mama i beba su dobro.

Tata Vladimir je u Urgentni centar došao iz Instituta za neonatologiju, gde se od juče popodne nalazi njegov sin. Beba, duga 52 centimetra i teška 3.772 grama je dobro.

Tata kao tata, prima čestitke, i ponosno timu lekara koji su pomogli da se juče sve završi kako treba pokazuje sliku dečaka koji je nekoliko dana pre termina došao na svet.

"Ne zna se kako je došlo do toga, sve je bilo normalno, njena trudnoća je bila najnormalnija, ni najmanju muku nije imala. Ja sam juče bio na poslu, dobio poziv da je Ana pala, hitna pomoć je odvezla u Zemun, ja sam odmah otišao tamo, za hitnom pomoći ovde", priča Vladimir Antić.

I mama Ana je dobro, oporavlja se na Odeljenju neurohirurgije Urgentnog centra.

Svi koji su bili u sali predlagali su da se beba zove Srećko, ali Ana Antić kaže da će se dečak zvati Stefan.

Brzom reakcijom, koordinacijom, organizacijom Hitne pomoći, Zemunske bolnice, Urgentnog centra i klinika za neurohirurgiju i ginekologiju Kliničkog centra Srbije, spasena su dva života.

"Majka je bila u komi"

Danica Grujičić, šef dežurne neurohirurške ekipe, navodi da je majka bila u komi i da je do operacione sale počela da pokazuje znake oštećenja moždanog stabla.

"Urađen je skener odmah, videlo se da ima traumatski hematom. Moje koleginice Rosanda Ilić i Jelana Živanović, moje mlađe koleginice su ušle, odradile posao kako treba, i kontrolni skener je perfektan", ističe Grujičićeva.

Anesteziolog Zorica Pešić navodi da je pacijentkinja primljena u 17 sati, a da je 15 minuta kasnije kompletna ekipa bila u operacionoj sali.

"Nije bilo panike. U istom aktu - i carski rez i neurohirurška operacija. Sve je trajalo sat i 15 minuta,. Posle toga Ana je primljena u šok, i posle sat vremana bila je svesna, komunikativna, orjentisana. Mi smo bili presrećni, ovo je stvarno jedna neverovatna priča, meni u karijeri prvi put", ističe Pešićeva.

"Bilo je pitanje minuta"

Ginekolog Dušica Kocijančić Belović napominje da je to zaista bilo pitanje minuta.

"Mi smo se brzo organizovali, došli u neurohiruršku salu. Pacijentkinja je već bila u anesteziji, pristupili smo hitnom carskom rezu. Dete je hvala Bogu dobro, dobilo je ocenu osam, odmah je zbrinuto od strane pedijatra, babice", priča Kocijančić Belovićeva.

Ginekolog akušer Željka Rašlić kaže da su, kada se beba rodila, svi bili srećni.

"Pozitivna je bila energija u sali, znali smo da će sve dobro na kraju da se završi", kaže Rašlićeva.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи