Dualno obrazovanje – Požega prenosi pelcer Priboju

Pionirski poduhvat dualnog obrazovanja u požeškom kraju za devet godina pokazao se kao model kako da mladi odmah po završetku školovanja dobiju posao i ostanu u svom kraju. Da se poput pelcera dobre prakse, taj koncept se širi i na Priboj, uverio se i dopisnik RTS-a.

Iako su na raspustu, učenici Tehničke škole iz Požege, stipendisti preduzeća u kojem stiču veštine po modelu dualnog obrazovanja, sa tim konceptom upoznali su vršnjake iz Priboja.

Pretvaranje bivšeg pogona FAP-a u industrijski park i Slobodnu zonu omogućava da u pribojski kraj dođu preduzeća koja koriste savremene tehnologije.

"Ako Priboj ne bude imao više ovako dobrih primera kao što je ‘Inmold‘, bojim se da će mladi ljudi odlaziti, jer je čini mi se i ovo što sad FAP pokušava da radi sa vojskom i oklopnim nekim vozilima, čini mi se već da postoji nedostatak mlade radne snage", rekao je Zvonko Prijović, profesor Mašinsko-elektrotehničke škole iz Priboja.

Dugoročno rešenje je dualno obrazovanje po zahtevima privrede, kao u Evropi - stipendiranjem srednjoškolaca i studenata koji na taj način imaju garantovan posao.

"Mi se trudimo da napravimo naš srpski dualni sistem obrazovanja, koji će da da zavidne rezultate i na kome možemo i mi da se ponosimo, da kažemo evo deca su tu, zainteresovana su, zadržali smo decu kod sebe", ispričao je Tomislav Miletić, glavni mentor praktične nastave.

Uz učenje i druženje doći će i do znanja, a u domaćim preduzećima koja investiraju u školovanje tih radnika i stručnjaka, zarade pariraju mnogim stranim kompanijama u Srbiji.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво