Kako sprečiti maloletne prestupnike da ponove zločin

Na krađama u prodavnicama regrutuju se sitni lopovi koji kasnije postaju još veći problem. Nedavno su u Beogradu, zbog krađe, uhapšena dva dečaka od 11 i 14 godina, a prema policijskom izveštaju, reč je o višestrukim povratnicima.

Sitne krađe počinju u komšiluku u mali trgovinama,tu je najbliže.Za obijanje vikendica, automobila, džeparenje u prevozu potrebna je veća hrabrost i iskustvo, a za lopovluk sa rafova najčešće nisu ni sankcionisani.

"Uzmu neki predmet čija je vrednost 200 dinara. Deset takvih predmeta, ne uhvate ih, daju nekome, preprodaju to i u 30, 40 odsto vrednosti automatski dolaze do novca na jedan neadekvatan način, ali sankcija nema", rekao je profesor Goran J. Mandić sa Fakulteta bezbednosti.

Maloletnici kradu vešto, savršeno. Teško ih je uhvatiti, a i branimo ih jer možda nemaju ili im je to prvi put pa neće više.

Ako budu uhvaćeni za krađu veću od 5.000 dinara službeno se gone. Za manju, tužba je stvar vlasnika ,a on to često ne radi jer u poslovanju postoji prihvatljiv rizik.

U praksi, podići će cene proizvoda ili će iznos krađe odbiti od plata radnika, a potrebno je više saradnje u trouglu državni organ - maloletnik - pravno lice.

"Nema koordinirane akcije i relativno je lako, ali pogrešno, osuditi te maloletnike u samom startu, jer niko ne kreće da vrši takva krivična dela iz nekog samo njemu znanog razloga. Uvek imaju neke manje ili više subjektivne razloge", dodao je Goran J. Mandić.

Gostujući u Beogradskoj hronici sudija Apelacionog suda Zoran Savić je istakao da nije povećan broj maloletnika koji kradu niti povratnika.

Sudeći po rešenjima prvostepenog suda koji stižu pred apelacioni sud, godišnje ima između 35 do 45 maloletnih prestupnika.

Poslednjih godina u suzbijanju delikvencije primenjuje se prevencija, odnosno prevaspitanje putem vaspitnih naloga.

"Postoje i upozorenja i ukori, posebne obaveze i pojačani nadzori i zavodske mere, sve do maloletničkog zatvora, ali intencija je da se policija, sud i tužilaštvo uključe na kraju. Mi imamo jedan diverzioni sistem maloletničkog zakona, a to znači da se, ako je moguće, izbegne klasičan krivični postupak, ali zato moramo da uključimo sve sisteme društva", naveo je sudija Zoran Savić.

Potrebna je, kaže sudija, saradnja više ministarstava pre svega u domenu socijalne zaštite, pravde, zdravstva i prosvete, uključujući i roditelje.

Sagovornici se slažu da oslobađanje od krivične odgovornosti ne treba spuštati sa 14 na 12 godina uprkos tome što mislimo da zbog mobilnih i interneta deca sve znaju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи