Požega ima pelcer za dualno obrazovanje, svoje znanje prenose i na Priboj

Pionirski poduhvat dualnog obrazovanja u požeškom kraju za devet godina pokazao se kao model kako mladi mogu odmah po završetku školovanja da dobiju posao i ostanu u svom kraju. Poput pelcera dobre prakse, taj koncept se širi i na Priboj, dolaskom požeškog preduzeća koje je se bavi industrijskom robotikom – proizvodnjom koja zahteva moderno obrazovanje.

Iako su na raspustu, učenici Tehničke škole iz Požege, stipendisti preduzeća u kojem stiču veštine po modelu dualnog obrazovanja, sa tim konceptom upoznali su vršnjake iz Priboja.

"To je u suštini da mi praktično prvo prođemo kroz sve stvari i na kraju da dopunimo literaturom", kaže Nikola Đorđević, učenik požeške Tehničke škole.

Učenik Mašinsko-elektrotehničke škole u Priboju Marko Nijemčević ističe da odlazak iz zemlje nije jedina opcija, kao i da može i ovde da se radi i zaradi.

"Od mogućnosti radnog prostora i mesta gde bih mogao da idem. Ako bi ovde bili dobri uslovi, što ne bih ostao", dodaje Slaviša Bogićević, učenik Mašinsko-elektrotehničke škole u Priboju.

I Mihajlo Otašević, učenik pribojske Mašinsko-elektrotehničke škole, nada se mogućnosti da ostane u zavičaju.

Dolazak savremenih tehnologija 

Pretvaranje bivšeg pogona FAP-a u industrijski park i Slobodnu zonu omogućava da u pribojski kraj dođu preduzeća koja koriste savremene tehnologije.

"Ako se nešto ovako ne bude širilo, odnosno ako Priboj ne bude imao više ovako dobrih primera kao što je 'Inmold', bojim se da će mladi ljudi odlaziti. Čini mi se, i ovo što sad FAP pokušava da radi sa vojskom i oklopnim vozilima, daveć postoji nedostatak mlade radne snage", objašnjava Zvonko Prijović, profesor Mašinsko-elektrotehničke škole u Priboju.

Dugoročno rešenje je dualno obrazovanje po zahtevima privrede, kao u Evropi – stipendiranjem srednjoškolaca i studenata koji na taj način imaju garantovan posao.

"Mi se trudimo da napravimo naš srpski dualni sistem obrazovanja koji će dati zavidne rezultate i na koje možemo i mi da se ponosimo, da kažemo evo deca su tu, zainteresovana su, zadržali smo decu kod sebe, ne zato što smo ih naterali već zato što su ona tako htela", poručuje Tomislav Miletić, glavni mentor praktične nastave.

Uz učenje i druženje doći će i do znanja, a u domaćim preduzećima koja investiraju u školovanje tih radnika i stručnjaka zarade pariraju mnogim stranim kompanijama u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи