Trideset devet žrtava trgovine ljudima prošle godine, dvostruko manje nego 2018.

U toku prošle godine u Srbiji je identifikovano 39 žrtava trgovine ljudima, što je skoro dvostruko manje nego 2018. godine, saopštila je organizacija "IBSSA – Biro za borbu protiv trgovine ljudima Srbija".

Organizacija IBSSA je ukazala na to da je najzastupljeniji vid trgovine ljudima bila seksualna eksploatacija, sa 28 žrtava, kao i da je među žrtvama bilo čak dvadesetpeto dece.

"Iz statistike se može zaključiti da je seksualna eksploatacija najzastupljeniji oblik trafikinga, gde su u oko 80 odsto slučajeva žrtve žene i devojčice, a starosna granica dece je pomerena na nižu starosnu dob. Zatim slede radna eksploatacija, prinudni brakovi, trgovina organima i delovima tela", navodi se u saopštenju.

Analize su pokazale da žrtve trgovine ljudima dolaze iz svih slojeva društva, nacionalnosti, obrazovanja i egzistencije, kao i da je primetan povećan broj vrbovanja maloletnika jer su, kako je ocenjeno, društvene mreže idealno mesto kriminalnim grupama i pojedincima da lako pronađu žrtve.

Organizacija upozorava da sajber prostor donosi veliku mogućnost prikrivanja identiteta i formiranja lažnih profila, uz minimalnu mogućnost dokazivosti i pronalaženja izvršioca ovog krivičnog dela.

U protekloj godini, kako je ukazala, primetno je da je jedan deo slučajeva kriminalnih dela eksploatacije otkriven, upravo, prijavama i dojavama građana, što se ocenjuje kao probuđena svest i spremnost za zajedničko delovanje u borbi protiv trgovine ljudima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи