Danas je Darvinov dan – da li samo najjači opstaju

Darvinov dan proslavlja se širom sveta povodom godišnjice rođenja jednog od najuticajnih naučnika, poznatog kao utemeljivača Teorije evolucije. Ovo je, međutim, šest manje poznatih stvari o slavnom britanskom biologu.

Medicina mu bila dosadna pa studirao teologiju

Čarls Darvin je rođen 12. februara 1809. godine u porodici bogatog britanskog lekara, pa je i sam pohađao najprestižniju medicinsku školu, koju je napustio jer su mu operacije bile uznemirijuće, a lekcije dosadne. Potom je studirao teologiju na Kembridžu, mada je kasnije postao čovek koji je uzdrmao crkvene dogme.

"Opstanak najprilagođenijih" nije Darvinova fraza

Izraz "opstanak najprilagođenijih", kao način da se opiše prirodna selekcija, nije njegov, već ga je prvi upotrebio filozof Herbert Spenser, koji je bio inspirisan prvim izdanjima Darvinove knjige "O poreklu vrsta".

O Bogu i evoluciji

Mada je često predstavljen kao čovek čija je teorija "ubila Boga", Darvin je smatrao da vera i Teorija evolucije ne isključuju jedna drugu. Iako je kao mlad bio ortodoksni anglikanac, sebe je kasnije određivao kao agnostika, a ne ateistu.

"Bolje žena nego pas"

Kada je odlučivao o braku, sastavio je listu razloga za i protiv. Ispod "Oženiti se" napisao je: "deca", "stalno društvo (i prijatelj u starosti), u svakom slučaju bolje nego pas", "neko da se brine o kući". U koloni "Ne ženiti se" naveo je: "sloboda da ideš gde god želiš", "razgovor pametnih ljudi u klubovima", "manje novca za knjige", "gubitak vremena". Na kraju, venčao se sa svojom bliskom rođakom, sa kojim je imao desetoro dece.

Planina za rođendan

Moreplovac Robert Ficroj, koji je sa Darvinom oplovio svet, imenovao je planinu u Andima po britanskom naučniku na njegov 25. rođendan. Po Darvinu ime nose i planine u Kaliforniji, Tasmaniji, Novom Zelandu, Africi.

Izvinjenje Crkve

Crkva Engleske duguje Čarlsu Darvinu izvinjenje zbog nerazumevanja njegove Teorije evolucije i pogrešnih reakcija na nju, saopštio je 2008. godine velikodostojnik crkve koja se protivila njegovoj teoriji kada je 1859. godine objavio delo "O poreklu vrsta".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара