Šta nedostaje Rudniku da bi privukao više turista

Prirodne lepote Rudnika, planine na samo sto kilometara od Beograda, još nisu dovoljne poznate, niti su iskorišćene sve mogućnosti za turizam. Za bolje predstavljanje i razvoj rudničkog kraja potrebna su nova ulaganja.

Najlepša planina Šumadije najbolje se upoznaje u hodu. Obeležene su brojne planinarske staze i staze zdravlja, pa u lepoti šumovitog Rudnika uživaju zaljubljenici u prirodu, uz odmor u seoskom ambijentu gotovo netaknutog planinskog kraja.

"Prvenstveno im se dopada svež vazduh na Rudniku i dopada im se pogled, posle toga naša hrana – junetina ispod sača, lepinje sa kajmakom i pršutom, sve domaće", objašnjava Danka Petrović sa Rudnika.

Vazduh opija, a pogled sa rudničkih vrhova zaista ostavlja bez daha. Rudničani kažu da tokom godine imaju veliki broj i sunčanih i snežnih dana.

Tu se ukrštaju vetrovi, a osam vrhova je iznad hiljadu metara nadmorske visine. Zato je Rudnik proglašen za vazdušnu banju još 1922. godine.

"I od tada su počeli znameniti Beograđani da dolaze i da grade svoje vile i letnjikovce na Rudniku i zimovnike, pa su preko zime boravili na skijanju, a preko leta na letovanju", priča hroničar Rudnika Momčilo Paunović.

Rudnik je prepoznatljiv na turističkoj mapi Srbije jer već ima veliki broj seoskih turističkih domaćinstava koji rado, više od decenije, dočekuju goste.

"Lokalna samouprava planira izgradnju otvorenog bazena, a planira se izgradnja vizitorskog centra na Rudniku. To bi u svakoj varijanti kompletiralo ponudu, turističku ponudu Rudnika, samim tim bi on bio interesantniji i lepši za naše goste", ističe direktor Turističke organizacije Gornji Milanovac Desimir Ćalasan.

Bogat šumama i izvorima Rudnik čuva predanja i istoriju. Poznato je da je u srednjem veku bio važan rudarski, trgovački i strateški centar.

Na taj period podseća i spomenik prirode Ostrvica gde je na ostatku razorene vulkanske kupe postojalo vojno utvrđenje.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара