Skup slavista u Beogradu

Zimsko okupljanje slavista traje već 58 godina. Tema ovogodišnjeg susreta u Beogradu jeste funkcionisanje slovenskih jezika i književnosti u savremenim uslovima

Sastaju se naučnici koji žele da predstave svoja najnovija istraživanja. Istovremeno je to i zimska škola za profesore ruskog jezika u Srbiji. Interesovanje mladih za studije slovenskih jezika je konstantno, kaže struka.

Prof. Dalibor Sokolović, zamenik predsednika Slavističkog društva Srbije kaže da je intetrsovanje konstantno, naročito za ruski jezik, jer to je jedan od najvećih svetskih jezika, ali i za manje grupe, pre svega, za one slovenske jezike koji su deo Evropske unije.

"Sada imamo utisak da se ponovo vraća na stare staze, na stare koloseke i nadamo se perspektivi koju želimo i koju očekujemo", kaže akademik Slobodan Remetić.

Slavisti podsećaju na značajne naučnike, pre svega, profesore Ivića i Košutića, po kojima su i nazvane nagrade koje dodeljuju.

"Čast mi je da je nosim iz prostog razloga što je to jedan od istaknutih srpskih slavista prve polovine 20. veka. Radovan Košutić je bio jedan od utemeljivača slavističke nauke, pa i same katedre za slavistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu", kaže prof. Vučina Raičević, dobitnik nagrade "Radovan Košutić" .

Nagrađeno je delo profesora Ljubisava Ćirića "Rečnik govora Lužnice".

"Dijalekat je kao i uopšte u Srbiji u izumiranju zbog izumiranja sela. Na rečniku je rađeno desetak godina, ima četresetak hiljada odrednica", kaže Ljubisav Ćirić, dobitnik nagrade "Pavle i Milka Ivić".

Skup slavista Srbije prvi je skup u godini u kojoj se obeležava šest decenija Filološkog fakulteta kao samostalne visokoškolske ustanove. Slovenski jezici proučavaju se od osnivanja liceja 1845. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво