Preporuke vozačima kada kreću na put, šta je sve potrebno poneti

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević preporučila je vozačima da se dobro informišu kada krenu na put, naročito kada je zima. Pored zimskih guma i lanaca, neophodna je i lopata u slučaju da odjednom krenu snežni nanosi, upozorava Miloševićeva.

Čini se da smo sunčane februarske dane uzeli zdravo za gotovo, tako da je većinu nas šokirao sneg u februaru. Posebno su nespremni bili vozači. 

Da je februar najrizičniji dan po učesnike u saobraćaju još ranije upozorila je Agencija za bezbednost saobraćaja. 

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević rekla je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da ono što karakteriše februar su nepovoljni vremenski uslovi.

Prema njenim rečima, najrizičniji dani su 14. i 17. februar. 

Pored česte pojave magle, na putu se može očekivati sneg, led i poledica.

"Prpeoruka koju šaljemo vozačima je da kada god krenu na put da se svako informiše gde su manje gužve, a naročito kada je zima i ako vozite decu ili dovoljno da vas je više u automobilu. Uvek se treba informisati jer postoje područja za koja se zna da su pod snegom", kaže Miloševićeva.

Kaže da je u pitanju takvo područje gde ne smete nespremni otići na put.

"Svako ko je imalo ozbiljan i stalo mu je do sebe i da ne upada u neprilike mora pored zimskih guma da ima lance i lopatu, imate malih rasklapajućih lopata koje su neophodne kada odjednom krenu nanosi", kaže direktorka Agencije.

Bitno je da vozači imaju vodu kod sebe i nešto slatko. U momentu kada naiđete gde je zona usporenog saobraćaja važno je, kaže Miloševićeva, da nema naglih pokreta, minimalno treba koristiti kočnicu i usporavati auto, time što ćete promeniti brzinu.

"Ono što se dešava kada stane auto, pa neće da krene, preporuka je da se krene iz većeg stepena, iz druge brzine da se lagano izvučemo iz mesta gde smo upali", kaže Miloševićeva.

Ukoliko se napravi rupa ispod točka, savetuje da se patosnica podmetne pod točak. Bitno je ne činiti nagle pokrete, ponavlja direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja i dodaje da je važno pravilno osvetljenje - ne treba koristiti duga svetla.

"Sve što vas u tom trenutku ometa treba isključiti, bez muzike i mobilnih telefona, sva koncentracija treba da bude na putu", zaključila je Miloševićeva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво