Oproštaj od Dragoljuba Žarkovića na Novom groblju

Na Novom groblju u Beogradu, na ispraćaju za kremaciju, od osnivača i glavnog urednika "Vremena" Dragoljuba Žarkovića oprostili su se članovi porodice, kolege i brojni prijatelji. Urna sa posmrtnim ostacima biće položena u Aleji zaslužnih građana.

Ispred kapele se, pored rodbine, okupio veliki broj prijatelja, političara, kolega iz raznih redakcija i poštovalaca istaknutog novinara.

"Dragoljub je bio divan otac, sin, brat... Zahvaljući Dragoljubu deca su naučila da budu samostalna, da samostalno donose odluke i da se uzdaju u svoje kvalitete. On nikada nije robovao konvencijama i autoritetu bez kritičke distance", obratio se okupljenima Vladimir Krasojević, brat od tetke pokojnog Dragoljuba Žarkovića i u ime porodice izrazio zahvalnost za izraženo saučešće.

Kako je rekao, deca su mu zahvalna što ih devedesetih godina prošlog veka odgojio u duhu bolje Srbije i što je, "kada je bilo najteže, izabrao pravu stranu, snažno se boreći kao poslenik javne reči, protiv šovinizma, autoritarnosti i prinudne sabornosti".

Krasojević je naglasio da su svi mnogo naučili i nasledili od Žarkovića.

Na jučerašnjoj komemoraciji njegove kolege i saradnici istakli su da je njegovim odlaskom novinarska profesija izgubila najboljeg učitelja i "svetionik koji je pokazivao šta je najbolje novinarstvo". Žarković je u sredu preminuo nakon kraće i teške bolesti.

Žarković (1951) osnivač je Vremena i njegov glavni urednik od 1991. godine, a pre toga bio je novinar i urednik u novinskim kućama Politika (1974-1987) i Borba (1987-1990).

Bio je radijski komentator Slobodne Evrope (1993-1998), radio je za Nemački narodni radio i povremeno pisao za čitav niz listova u Evropi, među kojima su i italijanska Republika, austrijski Standard.

Bio je autor više televizijskih emisija i projekata, kao i stalni kolumnista dnevnog lista Politika i predavač na Fakultetu političkih nauka gde je bio i član Saveta fakulteta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво