Poljanički kraj, navikli na duge zime i dubok sneg

Ove sedmice u nekim delovima Srbije videli smo prave čari zime. Snežne mećave, neprohodni putevi, ali i miran ambijent u udaljenim planinskim selima. Ekipa RTS-a iz Vranja posetila je meštane Poljanice, kraja u kojem živi oko 1.200 ljudi, koji su navikli na duge zime i dubok sneg.

Tragovi gusenica, točkova, stope ljudi i životinja u snegu. Miran život u poljaničkom kraju kod Vranja još je tiši kada sneg prekrije puteve, staze, krovove, automobile. Sneg crta i po prozorima, olucima, kapijama. Veliku radost izaziva kod dece, u Vlasu ih je tek nekoliko školskog uzrasta.

"Sankamo se, igramo se, bacamo se u sneg", ispričale su Petra i Lara iz sela Vlase.

"Lepo je, kod nas nema snega, uglavnom je kiša. A ovde je bogami dosta palo, ne smeta mi", kaže Gordana Zairi iz Nemačke.

Vukosava Ristić iz Vranja kaže da je vazduh čist.

Put od Vranja do 25 kilometara udaljene oblasti Poljanice prohodan je, prostorna razuđenost mahala otežava posao i vozačima čistača snega, i elektromonterima, i lekarima.

Miloš Stojiljković, monter u EPS-u kaže da se na terenu suočavaju sa kvarovima koje stvaraju sneg, smetovi, i da im u poslu pomažu vatrogasci.

Dr Dušan Novković iz Zdravstvenog centra u Vranju kaže da su uglavnom u pitanju stariji ljudi, bez terapije. "Mi ćemo otići, daćemo tamo terapiju i vratićemo se", kaže Novković.

"Ambulanta nam radi, radi pošta, policija, za sada nemamo problema i nadam se da neće biti. Već polako i prolazi sve ovo. Dežuramo u mesnoj zajednici, ako ima nekih problema, rešavaćemo", rekao je Goran Simonović, predsednik Mesne zajednice Vlase.

Devedesetoro meštana radi u pogonu "Jumka" u Vlasu, ukupno je 1.200 stanovnika u Poljanici, prosečna starost je oko 60 godina.

Dušanka Jović iz sela Vlase kaže da je zaposlena u "Jumku", ali da sada ne radi zbog nevremena.

Dok regionalni put čisti mehanizacija, dvorišta, prilaze i mahalske puteve čiste meštani. To smatraju razonodom, navikli su i na duže zime pod snegom, a tokom leta pripreme neophodne namirnice i ogrev.

"Radio sam u školi, bilo je do metar i po snega. Sad ovo nije ništa, da se ne lažemo. Pripremimo sve namirnice, selo je to", kaže Ivan Ristić iz sela Vlase.

"Većinu njih smo zatekli na ulicama da već čiste lopatama, raščišćavaju sneg, svoje automobile. Na svu sreću, nemamo za sada bolesnih", rekao je Ivica Tašković, načelnik Komunalne policije u Vranju.

Poljanički kraj ima 22 sela, ovog februara prava zimska razglednica na 550 metara nadmorske visine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво