Migranti se mobilišu preko društvenih mreža, šta stoji iza toga

Radoš Đurović iz Centra za pomoć tražiocima azila kaže za RTS, povodom pokušaja grupa migranata da pređu srpsko-mađarsku granicu, da se uglavnom radi o porodicama sa malom decom i da su to potezi očajnih ljudi. Ističe da je veoma važna komunikacija preko društvenih mreža.

Okupljanje i pokušaj migranata da uđu u Mađarsku preko Kelebije nije prvi pokušaj da da se ljudi koji mesecima čekaju domognu sledeće tačke na svom putu ka konačnom odredištu. Ni ovaj pokušaj nije prošao, migranti su vraćeni u prihvatne centre u Srbiji.

Pred Kelebijom je bila grupa od 300-400 migranata, a Radoš Đurović iz Centra za pomoć tražiocima azila naveo je, gostujući u Jutarnjem programu, da su oni uglavnom došli iz arapskih zemalja, ali da su do granice stigli iz kampova u Srbiji, kao i salaša i napuštenih mesta.

Dodaje da se izvan prihvatnih centara nalazi oko 1.000 migranata, koji su na otvorenom i većina pokušava da se domogne EU.

Đurović kaže da se uglavnom radi o porodicama sa malom decom, koje su se okupile duž graničnog pojasa, što je način da skrenu pažnju na svoj položaj.

"To su potezi očajnih ljudi, koji su zaglavljeni na putu ka boljem sutra", ističe Đurović.

Što se tiče mogućnosti da su migranti izmanipulisani, da im je neko sugerisao da pokušaju silom da prođu, navodi da nema saznanja o tome.

"Društvene mreže veoma važne"

Čini se, kako dodaje, da su komunicirali preko društvenih mreža i ističe da je taj način komunikacije veoma važan.

"To je način na koji mogu da se mobilišu, da se organizuju i skupe negde. Verovatno će se to dešavati i u budućnosti. Ne bih rekao da iza toga stoji neka ozbiljna organizacija", kaže Đurović.

Objašnjava da je izbeglici potrebno između dve i tri godine da, od trenutka kada dođe u Srbiju, pređe granicu i da u tranzitnoj zoni zatraži azil, i najverovatnije bude odbijen i vraćen u Srbiju.

"To je jedan od razloga koji ovakve nevoljnike tera na pokušaje da se domognu boljeg života", zaključuje Đurović.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара