Zbog nevremena vanredno u više opština, spasioci i putari na terenu

Zbog snega i jakog vetra u opštinama Sjenica i Crna Trava proglašena je vanredna situacija, a brojni putevi su neprohodni. Vanredno je i u delovima opština Požega i Arilje. Okovana snegom je i Vlasina. Problemi i u planinskim delovima svih opština Jablaničkog okruga. Pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su trideset sedmoro ljudi. Na Pešteri je jedna osoba nastradala.

Većina pešterskih sela je zavejana i do njih će mehanizacija stići u narednim danima. Uzrok smrti muškarca na Pešteri je najverovatnije smrzavanje.

On je pronađen u automobilu pod snegom na deonici na kojoj je bilo zavejano još dvadesetak automobila. Spasioci su uspeli iz smetova da izvuku dvadesetak osoba

U Crnoj Travi beli se duže od 50 sati. Smetovi do dva metra i jak vetar odsekli su od sveta oko 800 stanovnika, odnosno 12 mesnih zajednica i 20 naselja. Prekinut je saboraćaj na 100 kilometara lokalnih i 300 kilometara nekategorisanih puteva.

Na probijanju snežnih nanosa radi pet mašina, uključujući i onu koja je stigla u pomoć iz Vlasotinca.

"Teško se čisti put zbog visine snega ali se nadamo da će u narednih nekoliko dana situacija biti nešto povoljnija. Mi se trudimo da ljudima izađemo u susret i ovo rešimo, mada za Crnu Travu nije ovo neko veliko iznenađenje", rekao je predsednik opštine Slavoljub Blagojević.

I dvadesetak planinskih sela u Poljaničkom kraju kod Vranja zbog snežnih nanosa odsečeno je od sveta. U nekima nema struje pa su ekipe elektrodistribucije na terenu, uz vatrogasce i putare.

"Malo je teže veliki je sneg, nemam gde da guram, ima bankina sa strane", kaže radnik Saša Serahimović.

Gotovo 24 sata bio je neprohodan regionalni put Varda-Makovište, a desetak vozila je zarobljeno. Među evakusanim putnicima bilo je i male dece i jedna trudnica.

Na 950 metara nadmorske visine, selo Varda je jedno od malobrojnih u kojima još ima mladih ali i dosta dece. Ipak putevi koji do njih vode od prošle godine manji su prioritet.

"Inspektor iz Užica mi je rekao da ima papira da je Vlada donela odluku prošle godine da se promeni iz drugog u treći prioritet put i predviđeni su lanci. Petnaest godina niko nije stavljao lance ovde i nismo imali problem i druga stvar zašto nisu mogli sinoć ako je bilo neprohodno da stave tablu ‚neprohodno je‘, znači neko mora da vodi računa o tome", istakao je predsednik Mesne zajednice Varda Nenad Glišić.

Posledice mećave i u ivanjičkom kraju. Procenjuje se da je na području te opštine, bez struje 2.000 potrošača. Sličnih problema ima i u opštinama Čačak i Gornji Milanovac.

"Od jutros smo prešli 80 do 100 kilometara. Čistomo prema Sjenici ovo što je naša deocina i zasad je prohodno, kako je bilo noćas, sad je super", kaže Duško Parezanović, radnik preduzeća "Putevi Ivanjica".

"Problem je veliki sneg, zaglavljivali smo se dosta puta, dobar deo smo, da kažem, locirali kvar i tek idemo da vidimo taj drugi pravac, pa ćemo dole pregledati peške i onda otkloniti kvar", rekao je elektro monter Miladin Čolaković.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара