Uz socijalne karte niko neće morati da "moli" za socijalnu pomoć

Gotovo 270.000 ljudi primilo je u poslednje tri godine novčanu socijalnu pomoć, a 50 odsto njih je radno sposobno, saznao je nedavno RTS od državnog revizora. Socijalne karte i pravednija podela socijalne pomoći najavljuju se već tridesetak godina, a poslednja informacija jeste da je Zakon o socijalnim kartama pri kraju i da će biti digitalizovane. To treba da omogući da se sredstvima za socijalno najugroženije stanovnike raspolaže mnogo racionalnije, rekao je za RTS državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić.

Zakon je ušao u skupštinsku proceduru a ono što on donosi je pre svega racionalno trošenje sredstava namenjenih korisnicima socijalne pomoći, rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a Nenad Nerić.

"Kroz podatke koje ćemo prikupiti za bazu podataka socijalnih karti svi ti podaci biće ukršteni tako da će broj korisnika biti jasan a kriterijumi koji su propisani zakonom biće primenjivani onako kako treba", ističe Nerić.

U bazi će se naći svi podaci koji se odnose na imovinu, odnosno imovinsku moć bilo porodice bilo pojedinca što će omogućiti pravo sagledavanje ekonomske i socijalne moći pojedinca, porodice, regije a time i države.

"O broju korisnika ne treba postavljati pitanje da li će on biti veći ili manji već je tu pitanje racionalnog korišćenja sredstava koja imamo. Suština je da svi oni kojima je socijalna pomoć neophodna budu evidentirani kroz sistem i bez ikakvog apliciranja biće u prilici da tu socijalnu pomoć prime", kaže državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Nerić ističe da više neće biti onih koji će morati da dođu i na neki način mole, da imaju loš osećaj zbog toga što podnose zahtev za pružanje socijalne pomoći.

"Kroz tri faze ćemo implementirani socijalnu kartu. Prva podrazumeva objedinjavanje svih podataka koji se već nalaze u resornom ministarstvu, i koji je u završnoj fazi. Sledeća faza je usvajanje samog zakona i zatim objedinjavanja sa podacima koje o građanima imaju druge institucije. Svi ti podaci imaju zagarantovanu tajnost i biće korišćeni onako kako je zakonom predviđeno", rekao je za RTS Nenad Nerić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије