Posle 30 godina nova "šok soba" na VMA

Prvi put posle trideset godina, izvršili smo potpunu rekonstrukciju "šok sobe", obezbedili apsolutno najbolju opremu koja postoji na tržištu i omogućili da ovaj prostor ne zaostaje ni za jednom svetskom bolnicom, istakao je ministar Aleksandar Vulin na VMA. U tom prostoru se leče najteže kategorije pacijenata, a to su životno ugroženi pacijenti, kaže načelnik Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA Ivo Udovičić.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da je Vojnomedicinska akademija sigurno jedna od najpoštovanijih zdravstvenih ustanova u čitavom našem sistemu, ne samo u vojnom, već i u civilnom, i ne samo u Srbiji, već i šire.

Ali da bi mogla to i da ostane, da bismo sjajnu reputaciju koju VMA uživa mogli i da očuvamo, moramo, kaže ministar, da neprekidno ulažemo u njen razvoj i u osavremenjavanje njene opreme.

"Zato smo, prvi put posle 30 godina, izvršili potpunu rekonstrukciju ‘šok sobe’, obezbedili apsolutno najbolju opremu koja postoji na tržištu i omogućili da ovaj prostor ne zaostaje ni za jednom svetskom bolnicom", istakao je Vulin, koji je obišao rekonstruisani deo Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju Vojnomedicinske akademije.

Kako je naglasio ministar odbrane, to je veoma važno za sve pacijente VMA, i vojne i civilne osiguranike.

"Međutim, sve ovo ne bi bilo dovoljno, i ne bi bilo moguće, da ne činimo velike napore da se zanovi kadar, da se obezbede bolji uslovi rada zaposlenih na VMA. Prošle godine smo primili više od 400 medicinskih radnika u stalni radni odnos, što se takođe, nije radilo, poslednjih 30, a možda i više godina. Mi smo prepoznali da je radnik na VMA, lekar, medicinska sestra, da su svi ti ljudi koji brinu o našim pacijentima na VMA, zapravo, najvažniji i da se o njima na prvom mestu mora voditi računa", istakao je Vulin.

On je naglasio da je veoma ponosan i zahvalan svima na VMA i Upravi za vojno zdravstvo što je ta Klinika rekonstruisana. Kaže da danas ovde imamo najsavremeniju "šok sobu" u Srbiji.

"Nadam se da ćemo već idućeg meseca obezbediti prijem za više od 100 novih zaposlenih u vojnom zdravstvu. Svako ulaganje u vojno zdravstvo se isplati i svako ulaganje u vojno zdravstvo utiče na kvalitet života svih, ne samo vojnih osiguranika nego i civila. Svako ulaganje u vojno zdravstvo jeste ulaganje u bolji i kvalitetniji život svakoga od nas", rekao je Vulin.

Govoreći o značaju rekonstruisane Klinike za tu vojnomedicinsku ustanovu, načelnik hirurške intenzivne nege Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA potpukovnik dr Ivo Udovičić istakao je da je renoviranje trajalo oko dva meseca, kao i da je veliko zadovoljstvo svih zaposlenih što ona danas tako izgleda.

"Klinika je renovirana kompletno, od građevinskog dela, bilo je i strukturnog renoviranja, a nabavljena je kompletno nova oprema za 14 pacijenata. U ovom prostoru se leče najteže kategorije pacijenata, a to su životno ugroženi pacijenti. Oni zahtevaju maksimalan monitoring i negu, a da bismo sve to imali, moramo da imamo ovako modernu i sofisticiranu opremu, koja 24 časa prati više od 100 vitalnih parametara kod svakog pacijenta", istakao je  Udovičić. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара