Malinari nisu isplaćeni dve godine, a otkupljivač kaže da se zna gde je novac

Osamnaest proizvođača malina iz pribojskog kraja, skoro dve godine ne može da naplati novac za maline predate lokalnom otkupljivaču. Otkupljivač koji ih nije isplatio kaže da mu novac duguju veće hladnjače, zbog čega nema novca da namiri svoje poverioce. Može li se taj spor rešiti?

Teškom mukom za zaradu od voćarstva u pribojskom kraju bori se mnogo porodica. Njih osamnaest čeka novac za rod maline od 2018. godine, koji im nije isplatila hladnjača "Gold Cold" iz Gorobilja. Kažu da su se obraćali policiji, pravosuđu, inspekcijama, ali nisu dobili nikakav odgovor niti su ih nadležne institucije pozvale da provere njihove navode o prevari.

Dževad Omerović, proizvođač malina iz Krajčinovića, živi sa bratom u zajednici, koja ima devet članova.

"Imamo po dvoje dece, supruge po dvoje dece i sa majkom – devet članova, a živimo isključivo od toga. Znači nikakve druge prihode nemamo, osim dečjeg dodatka", kaže Omerović.

Proizvođač Emir Jahović se zadužio da bi isplatio berače. "Plus hrana, plus radnici, plus ulog, zagrađivanje maline, ulaganje u mašinu koju sam kupio da mogu da fino, lepo prskam tu malinu. Ali kakve koristi kad je došlo do te prevare", ističe Jahović.

Vlasnik tvrdi da je on žrtva prevare

Mihajlo Babić, vlasnik hladnjače "Gold Cold" iz Gorobilja, kaže da novac duguje i proizvođačima iz Prijepolja i Nove Varoši.

Navodi da su zbog toga njegovo poslovanje proveravali policija, inspekcije i tužilaštvo.

Babić tvrdi da su iz dokumentacije mogli da zaključe da je on žrtva prevare velikih hladnjača, koje mu duguju sedamnaest miliona dinara, i da dve godine pokušava sudski da dođe do svog novca.

"Zna se gde su pare, gde je roba. Da nisam nikog ja prevario, nego su mene izigrali i prevarili, tako da iz tog razloga nisam tim jadnim ljudima isplatio. A posle njih sam ja jadan, još jadniji. Imam tri ćerke, jednu četiri, jednu šest, jednu osam godina. Živimo od majčine penzije i od bratove penzije. Brat mi je invalid, slabovid", priča Babić.

Tvrdi da su mu i izvršitelji zbog duga od 650 hiljada dinara oduzeli robu vrednu šest miliona dinara.

Tako mu je godinu i po dana zarobljen kapital iz kojeg bi namirio dug proizvođačima, rate za kredit za započetu hladnjaču, račune za struju, vodu, telefon.

I proizvođači i Mihajlo se nadaju da će se u rešavanje ovog slučaja uključiti i Ministarstvo poljoprivrede.

Obe strane nadaju se da će pravosuđe biti efikasno. Jedni kako bi što pre došli do svog novca, a Mihajlo kako ne bi postao socijalni slučaj.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи