Kako lete "erbas" helikopteri MUP-a kad je smanjena vidljivost

Helikopterska jedinica MUP-a Srbije juče je upisala i jubilarni 500. sat leta na novim "erbasovim" helikopterima. Od dolaska novih letelica povećan je procenat sati naleta jer zahvaljujući novoj opremi, piloti MUP-a Srbije sada mogu da poleću i u lošijim vremenskim uslovima i uslovima smanjene vidljivosti. Ekipa RTS-a ekskluzivno je imala priliku da snimi kako izgleda jedan takav let.

Umesto duge pripreme, fizičke provere i obeležavanja mesta sletanja van aerodroma, sa en-vi-dži opremom za noćno letenje, sada je sve daleko brže. Ove naočare između ostalog omogućavaju pilotima da iskoriste sve izvore svetla tokom noći, uključujući i one prirodne.

"Sa upotrebom en-vi-dži opreme skraćujete proceduru, jer posada na osnovu onoga što vidi sama donosi odluku i bira mesto sletanja, vodeći računa da nema prepreka", rekao je Nenad Nedić, načelnik Helikopterske jedinice MUP-a Srbije.

Koliko je ova oprema vredna pokazuje i to što je Federalna vazduhoplovna administracija u Americi odlučila da je testira za širu upotrebu u civilnoj avijaciji. Iako je vredna ne košta malo, samo jedan ovaj komplet košta oko 15.000 evra.

Noćni letovi daleko su složeniji od onih dnevnih. Piloti tada nemaju istu oštrinu vida, teže uočavaju detalje. En-vi-dži oprema, a kako je naša ekipa mogla i da se uveri, omogućava im da i tada sleću bezbedno i jednostavno. Bez te opreme ali i bez ikakvih svetala na tlu, piloti bi leteli u potpunom mraku.

Uz naočare, umesto mraka, pred pilotima – druga slika. Ipak, i en-vi-dži ima ograničenja.

"Zavisite od stepena svetla meseca i zvezda i samoj refleksiji od stanja tla tako da ako nema minimalnih uslovima one ništa neće korisiti i čak s njima", naveo je Nedić.

Ova oprema, ali i termovizijske kamere kojima su opremljeni novi policijski helikopteri omogućavaju lakšu pretragu terena. Nedavno smo ih videli na nebu iznad Knjaževca, tokom potere za Ninoslavom Jovanovićem.

"Ima dosta napuštenih objekata i kuća, gde je uz upotrebu helikoptera sa žandarmerijom vršen desant i nastavljeno je ispitivanje drugih sumnjivih objekata", kazao je Nedić.

Uz tri "erbasova" helikoptera koji su od prošle godine u upotrebi, u narednih mesec i po policiji stiže i četvrti. Time će i dodatno povećati broj sati naleta, koji je već sada oko 40 odsto veći u odnosu na prethodnu godinu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво