Ljubav prema vojničkoj uniformi jača od svih izazova

Vojni poziv je pravi za one koji neguju istinsku ljubav prema svojoj državi i svojoj vojsci, a time i uniformi, za one koji su željni sticanja znanja i veština i za one koji su spremni za mnoge izazove, istakao je za RTS potpukovnik, vanredni prof. dr Srđan Blagojević. Kadeti Sara Lisinac i Marko Peca ističu da se teškoće lakše prebrode u kolektivu.

Konkursi za prijem u vojne škole otvoreni su od 1. februara do 15. marta.

Vojna akademija primiće 177 kadeta na šest studijskih programa, Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije upisaće 25 kadeta na studije medicine, Vojna gimnazija upisaće 105 dečaka i devojčica u prvi razred, 15 učenika u drugi razred i 10 učenika u treći razred.

U Srednjoj stručnoj vojnoj školi izvršiće se prijem pedeset učenika oba pola iz građanstva, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, kadetkinja Sara Lisinac rekla je da je od malena slušala vojničke priče od porodice i šire, što joj je stvorilo ljubav prema uniformi i vojnom roku.

"Kada je došlo vreme za to interesovala sam se o vojnim školama i o tome šta nudi Vojna akademija. Saznala sam da nudi vrhunsko obazovanje, sticanje znanja u savremenim kabinetima i primenu znanja na terenima i na poligonima i to je doprinelo da upišem Akademiju", ispričala je Sara.

Govoreći o tome koja su najčešća pitanja koje budući učenici i kadeti postavljaju, potpukovnik Srđan Blagojević kaže da su to pitanja u vezi sa uslovima života i rada, o studijskim programima, a interesuje ih i to da li su diplome priznate u sistemu obrazovanja Srbije, kao i šta ih čeka u budućnosti i kakvi su izazovi.

Kaže da su tu i preispitivanja - da li budući učenici oni to mogu, da li je prijemni težak. "Na sva ta pitanja dali smo im odogovre", kaže profesor Blagojević.

Prema njegovim rečima, za uspis u vojne škole i Vojnu akademiju tradicionalno vlada izuzetno veliko interesovanje, tako da se i ove godine očekuje veliko interesovanje. Podseća da se slavi se 170 godina postojanja vojnog školstva, što govori kakvo mesto vojne škole i Akademija imaju u društvu.

Kadet Marko Peca kaže da su izazovi konstantni. "Pre nego što sam upisao Vojnu akademiju upoznat sam sa tim da ste okruženi svojim kolegama i izazovi se zajedno prevazilaze a kada ste u dobrom društvu čak bude i zanimljivo", ukazuje Peca.

Potpukovnik Blagojević smatra da u vojnom pozivu kao i svuda ima preispitivanja, a najveća su na početku kada su najveći izazovi.

Kasnije se, kaže, taj broj smanjuje kada dođe treća i četvrta godina.

"Vojni poziv je pravi za one koji neguju istinsku ljubav prema svojoj državi i svojoj vojsci, a time i uniformi, za one koji su željni sticanja znanja i veština i za one koji su spremni za mnoge izazove", istakao je profesor Blagojević.

Blagojević kaže da su kaditekinje rame uz rame sa svojim kolegama kadetima i da uspešno izvršavaju zadatke.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара