Mladen Alvirović skenira puteve ka ski-centrima

Završava prvo polugodište i počinje zimski raspust za školarce u centralnoj Srbiji. Početak raspusta za mnoge je i početak odmora i putovanja. Mnogi će put planina i zimskih skijaških centara. Jedan od segmenata po čemu je prepoznatljiva emisija SAT su njihove čuvene patrole. Ove zime ekipa emisije obišla je zimovalište u Bugarskoj, Kopaonik i Zlatibor.

Urednik emisije SAT Mladen Alvirović govorio je za RTS o novinama koje očekuju turiste na Kopaoniku, Zlatiboru i Jahorini i na putu ka tim planinama, kao i o utisku koji je na ekipu emisije ostavio bugarski ski-centar Pamporovo.

U većini zimskih centara nema snega osim na skijaškim stazama. Do samih vrhova planina stiže se očišćenim putevima.

Prem Alviroviću, veliko olkašanje za vozače predstavlja auto-put "Miloš Veliki".

"Kilometraža je nešto kraća, ali je ušteda vremena značajna, a vozi se i mnogo bezbednije.

Od Beograda do Preljine stiže se bez napora i stresa karakaterističnih za Ibarsku magistralu, pa ostatak puta vozačima ne pada teško", navodi Alvirović.

Kao negativnu pojavu Alvirović napominje deonicu od Užica prema Zlatiboru. "Putari ne zaslužuju ni prelaznu ocenu. Velika količina saobraćajne signalizacije nije uklonjena na mestima gde su radovi završeni", kaže Alvirović.

Za prilaz Koponiku, Alvirović preporučuje uspon preko Jošaničke Banje koji nikad nije zavejan pošto je put prvog prioroiteta.

"Ako putujete 'Milošem Velikim' preko Kraljeva od Biljanovca može da se nastavi pravo prema Raškoj, jer je uspon do Rudnice osunčana strana Kopaonika i tu se sneg najbrže topi", ukazuje Alvirović.

"Najveći problem na tom pravcu je naplatna stanica Preljina sa četiri izlazne trake sa samo jedan za ulazak na auto-put, sa velikom frekvencijom saobraćaja stvara se zagušenje", dodaje urednik emsije SAT.

"Kopaonik izrastao u glavni ski-centar regiona"

Kako Alvirović ocenjuje, Kopaonik je izrastao u vrhunski regionalni skijaški centar.

"Izgrađeno je nekoliko novih staza. Na 'Krčmaru' ima još jedna paralelna staza, a na  'Karaman grebenu' su probijene još dve. Sada Koponik ima 67 kilometara staza", navodi Alvirović.

Kao jedini veći problem na Kopaniku, Alvirović ističe zastoj na žičari "Karaman greben" gde je najviše početnika zbog ski-škola.

Kopaonik je dobio novu garažu ali je, prema oceni Alvirovića, veoma skupa. Pruža vrhunski ugođaj - grejane rampe, liftovi, perionica, nadzorne kamere. Za one koji imaju novca to će biti rešenje velikog problema na Kopaniku - manjak parking mesta, navodi Alvirović.

Upozorava na činjenicu da je opština Raška organizovala pauk-vozilo, pa ko se nepropisno parkira može da računa na visoku novčanu kaznu.

Kaže da se put do Jahorine nije mnogo promenio. Navodi da je ta planina namenjena uglavnom za skijaše, kojima je sve podređeno.

"Konfiguracija staza je izuzetno dobra, sve su povezne, pa se turistima pruža veliki broj kombinacija za seljenje sa staze na stazu".

Gondolom "Emir Kusturica" preko "Novaka Đokovića"

Kao novost izdvaja gonodolu "Emir Kusturica" koja vodi iznad staze "Novak Đoković" koja je dobila ime sa odobrenjem njegove porodice. Staza ima dva kraka, gondola je omogućila da se skijaši ne mrznu na žičari već se sad voze u zatvorenoj kupoli, naglašava Alvirović.

Alvirović dodaje da Jahorina nema problem sa parkiranjem - prošle godine su sagrađeni novi parkinzi, a do ove sezone su još bolje uređeni.

Alvirović kaže da je bugarski ski-centar Pamporovo u odnosu na Bansko i Borovec najudaljeniji za naše skijaše.

"Putovanje kroz Bugarsku je malo drugačije u odnosu na letos kada su započeti radovi na auto-putu do granice sa Srbijom od Sofije. Radovi su dosta napredovali završeno je 14 kilometara jedne strane auto-puta", ukazuje Alvirović.

Na auto-putu nema gužvi, jedino je obilaznica oko Plovdiva u dosta lošem stanju, kaže Alvirović.

"Pamporovo je manji ski-centar, sa četrdesetak kilometar staza, veoma dobro organizovan, sa veoma ljubaznim domaćinima".

Smatra da je Bansko i Borovec pomalo iskvario masovni turizam. U Pamporovu je još raduju turistima, dodaje Alvirović.

"Uglavnom je reč o velikom hotelima, nema manjih obejkata, kuća i apartmana. Na stazama ima snega, dugačke su, duže nego na Kopaoniku – tri i po, četiri kilometara", kaže Alvirović.

Alvirović apeluje na vozače da pored obaveznih zimskih guma zbog mogućeg snega, leda ili poledice na usponima prema svim ski-centrima ponesu lance.

"Da li treba staviti lance zavisi od lične procene vozača ili patrola saobraćajne policije koje često dežuraju na usponima", zaključuje Alvirović.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије