Čitaju li deca dovoljno knjige i pišu li ćirilicom

S namerom da oživi prosvetnu ulogu koju je imala krajem 19. veka kada je osnovana, Srpska književna zadruga obnavlja saradnju sa osnovnim i srednjim školama. U akciji "Povratak čitanju i ćirilici" organizovala je literarni konkurs u opštini Paraćin. Zadruga je ugostila i nagradila najuspešnije đake.

Učenici osnovnih škola dobili su zadatak da pročitaju "Antologiju ljubavnih bajki sveta" Grozdane Olujić, a zatim izaberu bajku o kojoj će pisati. Najbolji rad napisala je Sara Pavlović.

"Ja sam u svom radu izvela pouku da je ljubav najbitnije osećanje. Ona uvek pobedi sve i ne vodi se površinom već unutrašnjosti, nije bitno prema kome, bitno je da imamo ljude koje volimo oko sebe", kaže Sara Pavlović, učenica sedmog razreda OŠ Radoje Domanović. 

Žiri je zaključio da deca čitaju i da među njima ima i onih koji bi mogli u budućnosti da budu i pisci.

"Motiv koji su učenici odabrali prilikom pisanja ovih radova je ljubav, pre svega ljubav između muškarca i žene i to ona sa srećnim krajem, ali ima i radova u kojima su učenici opisivali ljubav prema svetu, životu, ljubav brata i sestre, ljubav prema roditeljima", kaže Jasmina Marijanović, nastavnik srpskog jezika.

"Povratak čitanju i ćirilici" Srpska književna zadruga započela je na inicijativu Fondacije "Hildegard Hili Kesler" u Hanoveru, koja pomaže kulturne i prosvetne aktivnosti u Srbiji.

"Cilj je bio da vidimo da li postoji i dalje interesovanje školske dece za čitanje. Ukoliko nastavnicima uspe da decu motivišu da analiziraju i da razumeju, ovaj kako se zove delo, onda je i motivacija kod dece drugačija i to su projekat i realizacija u Paraćinu i dokazali, da je to tako", kaže Ljiljana Verner, rukovodilac Fondacije Hildegard Hili Kesler. 

Stara ustanova srpske kulture Srpska književna zadruga obraća se mladima i pokušava da uspostavi kontakt sa školama u kojima se čita i neguje pisanje,  kaže Dragan Lakićević, glavni urednik Srpske književne zadruge.

"Srpska književna zadruga tim školama i učenicima šalje svoje knjige sa pozivom da čitaju naše knjige koje se oduvek štampaju ćirilicom i da o tim knjigama razmišljaju i pišu svoje poglede na priče, pesme i knjige – ćirilicom", kaže Lakićević.

Akcija se nastavlja u februaru u školama u Kosovskoj Mitrovici i na severu Kosova i Metohije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије