"Srbija se stavlja u težak položaj, komšije nam vraćaju migrante mimo sporazuma"

Mađarska policija u utorak je na graničnom prelazu Horgoš – Reske 2 ispalila hice upozorenja za migrante, koji su nezakonito pokušali da uđu u njihovu zemlju. Radoš Đurović iz Centra za pomoć tražiocima azila kaže za RTS da očaj tera migrante na takve postupke, jer moraju da čekaju po dve godine da zatraže azil u Mađarskoj.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Radoš Đurović ističe da susedne zemlje često krše bilateralne sporazume sa Srbijom, praktično gurajući nazad migrante koji pokušavaju da dođu do teritorije Evropske unije.

"Srbija se stavlja u izuzetno težak položaj, jer nam okolne zemlje ilegalno vraćaju migrante kršeći sve bilateralne sporazume", ističe Đurović.

Prema njegovim rečima, migranti se vraćaju u Srbiju bez ikakakvog upozorenja vlastima, dodajući da predstavljamo "neku vrstu otpada".

Govoreći o incidentu u kome su mađarski policajci pucali u vazduh, Đurović ističe da to nikako ne može biti rešenje za taj problem.

"Oni iz očaja prelaze granicu, jer moraju da čekaju po dve godine da bi mogli da zatraže azil u Mađarskoj", rekao je Đurović.

Navodi da je prema stanju na terenu Mađarska prva po broju migranta koji pokušavaju da iz Srbije uđu na teritoriju EU, a da za njom sledi Hrvatska.

Đurović navodi da se beleži porast broja migranta koji pokušavaju da uđu i Srbiju kako bi nastavli dalje ka zemljama EU: 

"Više od hiljadu ljudi nalazi se u pograničnom pojasu, a najviše ih ima duž reke Tise."

Ističe da su Srbiji potrebna dodatna sredstva da bi se izborila sa problemom migranata.

"Potreban je novac da bi se izgradio sistem, a mnogi migranti su van sistema".

Smatra da bi država mogla bolje da koristi fondove koje ima na raspolaganju.

"Postoji izbor da li će to raditi država ili će to za nas činiti međunarodne organizacije", kaže Đurović i dodaje da Srbija treba da ima plan i da sama prikuplja sredstva.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво