Šta su to mikrobitovi i kako će pomoći u obrazovanju dece

U svim osnovnim školama u Srbiji programiranje će se učiti uz pomoć džepnih kompjutera - mikrobitova. Kako to izgleda, videli su učenici 60 škola koje su učestvovale u projektu Britanskog saveta "Škola za 21. vek".

Subotički osnovci pomoću mikrobitova greju staklenik - kroz proces proizvodnje humusa, u projektu "Kompost kazan".

"Niko u agrokulturi ne koristi tu toplotnu energiju, koja se dobija besplatno bukvalno", kaže Maja Milović iz OŠ "Kizur Ištvan" u Subotici.

"Može da se poveže na blutut i ima senzor za toplotu koji mi sada koristimo", objašnjava Katarina Sredojević iz OŠ "Kizur Ištvan".

Nišlije su mikrobit iskoristile za automatsku hranilicu za ptice u školskom dvorištvu.

"Mi smo mikrobit povezali sa elektromotorom, pokrećemo tajmer, a da dođe do nule šalje signal u motor, on se otvara i izlazi hrana", objašnjava Luka Jovanović iz OŠ "Kralj Petar Prvi" u Nišu.

U programiranju su napredovali učenici svih 60 škola koje su učestvovale u projektu, a nastavnici kažu da mikrobit pomaže u nastavi. Zato će svih 1.150 škola dobiti 35.000 džepnih računara.

"Kada pogledam decu i projekte koje oni realizuju, ubeđena sam da ćemo im pomoći da steknu veštine neophodne za neizvesnu budućnost", kaže Kler Sirs, direktorka Britanskog saveta u Srbiji.

"Moram da kažem da sam počastvovana što stojim pred nekoliko stotina prosvetnih radnika, vi ste verovatno najuticajnija publika kojoj se obraćam tokom svog boravka u Beogradu, budućnost je u vašim rukama", uakzuje Šan Mekleod, britanska ambasadorka u Srbiji. 

U tekućoj škoskoj godini uvedeno je 10.000 digitalnih učionica. Sledeće će ih, obećavaju nadležni, biti još toliko, a informatiku će učiti i deca u nižim razredima osnovne škole.

"Ne samo informatička pismenost nego i ono što predviđa naša izmena kurikuluma i dosadašnje reforme koje smo postavili, već i međupredmetne veze. Videli smo i kako matematika, fizika, biologija, geografija mogu da se uvežu i da se na moderan način približe deci", kaže Mladen Šarčević, ministar prosvete.

Premijerka Ana Brnabić kaže da je strateški prioritet Srbije, ulaganje u obrazovanje, reforma sistema obrazovanja kako bismo obezbedili da naši mladi ljudi, generacije posle nas imaju najbolju moguću perspektivu za život i rad u 21. veku.

"Škola za 21. vek" je trogodišnji projekat pokrenut u okviru Berlinskog procesa.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво