Visoki savet sudstva: Izjavama funkcionera ruši se autoritet suda i sudija

Zbog ponašanja i izjava visokih državnih funkcionera u javnosti se stvara nepoverenje u pravosuđe i ruši autoritet suda i sudija, saopštio je Visoki savet sudstva.

U saopštenju se ističe da Visoki savet sudstva izražava ozbiljnu zabrinutost zbog takvih izjava kojima se, kako je ocenjeno, podriva Ustavom zagarantovana podela vlasti, kao temeljni osnov pravne države.

Visoki savet sudstva podseća da su svi državni organi i funkcioneri dužni da svojim postupanjem i ponašanjem održavaju poverenje u nezavisnost i nepristrasnost sudija i suda, kao i da im je zabranjeno korišćenje javnog položaja i javno istupanje kojim se utiče na tok i ishod sudskog postupka.

"Stoga je i nedopustivo pre pravnosnažnog okončanja sudskog postupka bilo koga javno oglašavati krivim ili javno proglašavati nevinim, a takođe je nedopustivo javno prozivati sudije za pravni stav izražen u pravnosnažnoj sudskoj odluci", navodi se u saopštenju.

Prema mišljenju Visokog saveta sudstva, zabrinjavaju izjave pojedinih narodnih poslanika kojima se dovodi u pitanje pravo sudija na slobodu mišljenja, izražavanja i udruživanja.

"Kada se navedeno poveže sa najavom uvođenja 'eksterne kontrole sudske vlasti' može se zaključiti da je na delu namera da se sudstvu oduzmu atributi ravnopravne grane vlasti".

U saopštenju se podseća da je Predlogom Strategije razvoja pravosuđa za period od 2019 – 2024. godine, kao opšti cilj definisano dalje jačanje pravne države, jačanje nezavisnosti pravosuđa i podizanje nivoa poverenja u pravosudni sistem.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво