Kako spremiti automobil za zimovanje

Priprema automobila za put u planinske centre mnogo je temeljnija nego za letnji odmor. Ako krenete nespremni to vam može prouzrokovati niz troškova koji mogu biti skuplji od skijanja. Za početak, obavezno stavite rezervni ključ u prtljag ili garderobu u apartmanu jer time smanjujete mogućnost da se napravi problem koji vam može pokvariti zimovanje.

Treba dobro proveriti sve sklopove na automobilu, naročito kočnice i ručnu kočnicu čija se sajla može zamrznuti i trajno onesposobiti.

Dobro bi bilo da je podmažete i razradite. Proverite sve tečnosti u vozilu. Počnite od rashladne i proverite da li antifriz može da istrpi niske temperature. Zatim proverite nivo ulja u motoru i kočnicama, a najbitnije je da vidite da li tečnost u sistemu za pranje vetrobrana ima zimsku viskoznost da vam se ne bi tokom vožnje zamrzla.

Šef tehničkog pregleda "Deset plus" Marko Manojlović ističe da je najbitnije proveriti ispravnost akumulatora – da je u odgovrajućem stanju i da dobro puni alternator. "Zbog hladnoće bi moglo biti problema. Ako je akumulator slab nećete moći da upalite automobil", dodaje Manojlović.

Proverite rezervnu gumu i dizalicu, a obavezno montirajte bar jedan lanac na gumu da vidite kako se to radi i da li odgovara točku na vašem vozilu. Lanac zna ponekad da se otkine i da tako, lupajući, probije krilo i napravi veliku štetu.

"Najbitnije je da imate lance odgovarajuće veličine za vaše točkove. Veliki lanci će vam spasti sa točka, a male lance nećete moći da montirate", ukazuje Manojlović.

Ako skije nosite na krovu obavezno učvrstite nosače. Sada su moderni vakuumski nosači koji, ipak, imaju svoje granice izdržljivosti. Više skija, veći otpor, i na auto-putu možete doživeti da i sebe i duge dovedete u nezgodnu situaciju – da se tovar otkači i u punoj brzini udari u vetrobran drugog vozila.

Nažalost, takvih nesreća je već bilo na našim putevima. U gepeku uvek treba imati neki manji ašov, moža čak i kantu benzina i napunjen mobilni telefon.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво