Kako spremiti automobil za zimovanje

Priprema automobila za put u planinske centre mnogo je temeljnija nego za letnji odmor. Ako krenete nespremni to vam može prouzrokovati niz troškova koji mogu biti skuplji od skijanja. Za početak, obavezno stavite rezervni ključ u prtljag ili garderobu u apartmanu jer time smanjujete mogućnost da se napravi problem koji vam može pokvariti zimovanje.

Treba dobro proveriti sve sklopove na automobilu, naročito kočnice i ručnu kočnicu čija se sajla može zamrznuti i trajno onesposobiti.

Dobro bi bilo da je podmažete i razradite. Proverite sve tečnosti u vozilu. Počnite od rashladne i proverite da li antifriz može da istrpi niske temperature. Zatim proverite nivo ulja u motoru i kočnicama, a najbitnije je da vidite da li tečnost u sistemu za pranje vetrobrana ima zimsku viskoznost da vam se ne bi tokom vožnje zamrzla.

Šef tehničkog pregleda "Deset plus" Marko Manojlović ističe da je najbitnije proveriti ispravnost akumulatora – da je u odgovrajućem stanju i da dobro puni alternator. "Zbog hladnoće bi moglo biti problema. Ako je akumulator slab nećete moći da upalite automobil", dodaje Manojlović.

Proverite rezervnu gumu i dizalicu, a obavezno montirajte bar jedan lanac na gumu da vidite kako se to radi i da li odgovara točku na vašem vozilu. Lanac zna ponekad da se otkine i da tako, lupajući, probije krilo i napravi veliku štetu.

"Najbitnije je da imate lance odgovarajuće veličine za vaše točkove. Veliki lanci će vam spasti sa točka, a male lance nećete moći da montirate", ukazuje Manojlović.

Ako skije nosite na krovu obavezno učvrstite nosače. Sada su moderni vakuumski nosači koji, ipak, imaju svoje granice izdržljivosti. Više skija, veći otpor, i na auto-putu možete doživeti da i sebe i duge dovedete u nezgodnu situaciju – da se tovar otkači i u punoj brzini udari u vetrobran drugog vozila.

Nažalost, takvih nesreća je već bilo na našim putevima. U gepeku uvek treba imati neki manji ašov, moža čak i kantu benzina i napunjen mobilni telefon.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 28. jan 2020, 17:33) - anonymous [neregistrovani]

proverite

proverite kada krece autobus pa na odmor kao covek bez problema.

(utorak, 28. jan 2020, 14:49) - Старац без мора. [neregistrovani]

Предлог

Ако имате два резервна точка намонтирајте ланце код куће и понесите оба. Ако вам затребају лакше ћете заменити точкове него намештати ланце смрзнутим прстима клечећи у дубоком снегу.

(utorak, 28. jan 2020, 14:42) - Маторац [neregistrovani]

Искуствени савет

Кад стигнете на планину и сместите се у хотел скините акумулатор и држите га у купатилу све док не дође време да се вратите. Ја сам то радио годинама и знам шта причам.

(utorak, 28. jan 2020, 13:32) - Milan [neregistrovani]

Koja zima

Nema zime ove godine, tj. bila je blaga, a na planinama do 1200m sneg je vestacki.