Janković: Opomena i upozorenje koliko je diskriminacija opasna

Sećanje na događaje koji su obeležili najveće ljudsko stradanje u 20. veku nije samo obaveza prema prošlosti, već i zalog za budućnost, a dan sećanja na žrtve Holokausta mora ujedno da bude opomena i upozorenje koliko je diskriminacija opasna, poručila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Poverenica je u saopštenju navela da je danas, kada je preživelih svedoka sve manje, obaveza da se mladim generacijama prenesu sećanja na žrtve i podsećanja do kakvih užasa nerazumevanje i mržnja drugog i drugačijeg može da dovede, te da se zato posebna pažnja mora posvetiti edukaciji.

"Milioni nedužnih su stradali da bismo mi danas imali zajedničku budućnost i, ako to zaboravimo, u opasnosti smo da nam se to zlo ponovi", navela je Jankovićeva povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta.

Ukazala je da je važno da u školama, kroz nastavu i vannastavne aktivnosti, deca neguju sećanje na žrtve Holokausta, da se tu upoznaju sa istorijskim činjenicama, jer je obaveza svakog da se suprotstavi antisemitizmu kao i svim drugim oblicima diskriminacije.

"Neophodno je da učimo decu da uvažavaju različitosti i da na ljude oko sebe gledaju kao na sebi ravne, bez obzira na veru, boju kože, pol ili seksualno opredeljenje", navela je poverenica.

Jankovićeva je naglasila da Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta mora ujedno biti opomena i upozorenje koliko je diskriminacija opasna i do kakvih je katastrofalnih posledica u istoriji dovodila.

Poverenica je navela da kršenje ljudskih prava i raspirivanje rasne, nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti, tolerisanje takvih stavova i nesuprotstavljanje, mogu dovesti do nesagledivih posledica i u budućnosti, te je neophodno stalno ukazivati i podsećati na važnost poštovanja ljudskih prava.

Poverenica, inače, prisustvuje obeležavanju 75 godina od oslobođenja koncentracionog logora Aušvic-Birkenau, u Poljskoj, u okviru državne delegacije koju predvodi predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара