Sećanje na žrtve Holokausta na Starom sajmištu

U okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu na Novom Beogradu obeležen je Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta.

Sofija Sonja Demajo Lunginović sada ima 80 godina. Imala je samo dve godine kada je Gestapo došao po njenu majku. Prethodno je, s prvom grupom Jevreja iz Botaničke bašte u logor odvedena njena baka, dok joj je otac obešen u Skelama kod Obrenovca.

O njoj je brigu preuzela učenica njene majke. Toliko je bila slaba i u ranama da nisu hteli da je vode u logor.

"‘Recite mi može li ona da ide‘, kaže ‘ni slučajno‘, ‘a da govori‘, kaže ‘ne govori‘ a da sedi, ‘evo ovako sedi sa jastučićima‘, ‘ajte, gospođo kod nas će crknuti u barakama na minus 22 noćas a kod vas će živeti još nedelju dana‘. Moja nedelja traje, shvatite. Ja sam iz nedostatka ljubavi prihvatila učiteljski posao, podigla devet generacija dece", priča Sofija Sonja Demajo Lunginović.

Brigu o dvogodišnoj devojčici vodio je i komšiluk.

"Pet ulica me čuvalo, da li verujete. Pekar je krišom slao parče proje po svom šegrtu da imam šta da pojedem. Komšije su odvajale od usta svoje dece da bude za mene, mislim. Rat pamtim po bombama, od proleća do jeseni krili smo se na Novom groblju, a zimu sam provodila u podrumima", dodaje Sonja.

Na jednom od mesta stradanja, sve malobrojniji preživeli i njihovi potomci. Među onima koji odaju poštu žrtvama i predstavnici zemalja koje su pre 75 godina bile na različitim stranama fronta.

Državnu ceremoniju predvodio je ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, kao izaslanik predsednika Republike.

"Zločini koje je nacistički režim učinio nad Jevrejima u logorima smrti Trećeg rajha, ili oni koje je načinio ustaški režim nad 700.000 žrtava pretežno srpske nacionalnosti u Jasenovcu i drugim mučilištima NDH zaista su predstavljali samo iskonsko ljudsko zlo koje nesputano ispituje domete svojih krajnjih granica, ili su jednostavno predstavljali istoroijsku kulminaciju istorijskih razlika hrišćanstva i judaizma ili rimokatoličke ili pravoslavne vere", rekao je Đorđević.

Obeležavanje je počelo jevrejskim verskim obredom, nakon čega je intonirana himna "Bože pravde", a vence i cveće na Spomenik žrtava genocida u Drugom svetskom ratu u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu, osim ministra Đorđevića položili su potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Takođe, poštu nastradalima polaganjem venaca i cveća odali su i predstavnici Jevrejske opštine Beograd, Jevrejske zajednice, SUBNOR-a, diplomatski kor, među kojima ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador SAD Entoni Godfri, ambasadorka Velike Britanije Šan Meklaud, predstavnici ambasade Nemačke, šef Misije EU u Srbiji Sem Fabrici, šef Misije OEBS-a Andrea Oricio, oni koji su preživeli Holokaust i njihovi potomci.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 2005. godine, a podseća na dan kada je oslobođen koncentracioni logor Aušvic - najzloglasniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

Tokom Drugog svetskog rata nastradalo je više od šest miliona nedužnih žrtava.

Procena da je tokom Drugog svetskog rata nestalo skoro 90 odsto predratne jevrejske populacije u Srbiji. Samo kroz logor Staro sajmište prošlo je oko 32.000 zatočenika a utvrđeno je da je život izgubilo oko 7.000 Jevreja, kao i još 10.636 logoraša, različitih nacionalnosti. 

broj komentara 0 pošalji komentar