Kiša delimično pročistila vazduh u Beogradu, koncentracija štetnih čestica i dalje na visokom nivou

U većem delu Srbije pada kiša, a na planinama ima snega. Temperatura visoka za ovo doba godine. Iznad naših krajeva prolazi oslabljena frontalna zona anticiklona iz oblasti Jadrana koja se kreće dalje ka istoku zemlje. Zato je koncentracija PM-10 čestica u vazduhu niža nego prethodna dva dana. Promena vremena uticala je i na smanjenje zagađenja vazduha, kaže za RTS Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

Filip Radović je rekao za RTS da je promenom meteorološkihi prilika otklonjena toplotna inverzija koja je čitavo vreme tokom dana sa visokim temperaturama i vedrih noći održavala koncentraciju zagađujućih materija na visokom nivou.

"Vrlo važno je da je Vlada postavila problem zagađenja na najviši nivo agende, i da će u narednom periodu, na srednjeročnom i dugoročnom planu biti mera u smislu prevencije i smanjenja zagađenja. Verujem da će u narednom periodu građani Srbije udisati vazduh kakav udišu stanovnici Evrope", istakao je Radović.

Prema njegovim rečima, kada se govori o aero-zagađenju, mora se imati na umu i mikroklima i geografski položaj zemlje.

Na pitanje mogu li akutna rešenja da reše hronični problem, Radović navodi da u rešavanju problema zagađenja postoje kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mere.

"One idu od modernizacije energetskih postrojenja do redukcije saobraćaja u urbanim sredinama. Povećanje energetske efikasnosti, modernizacija postrojenja su najvažnije mere, jer one znače redukciju fosilnih goriva", napomenuo je Radović.

Kretanje vazduha i eventualne snežne padavine u narednom periodu, kaže Radović, mogle bi da doprinesu smanjenju zagađenja vazduha.

U prethodna dva dana vazduh u određenim delovima Beograda bio je veoma zagađen.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, koncentracija PM-10 čestica u pojedinim delovima Beograda, Nišu, Valjevu, Kosjeriću, Novom Sadu i dalje je na visokom nivou. 

Temperature iznad proseka

Tokom dana biće umereno do potpuno oblačno sa kišom.

Najviša dnevna temperatura biće iznad prosečnih vrednosti, od četiri do osam stepeni u većini krajeva.

U Beogradu umereno do potpuno oblačno sa kišom. Najviša dnevna temperatura do četiri stepena, vazdušni pritisak iznad proseka.

Narednih dana biće vreme slično današnjem. Više će ličiti na jesenje nego na zimsko. Snega će biti jedino na planinama.

U većem delu zemlje temperature će biti iznad prosečnih vrednosti, ponegde do 14 stepeni.

Sunce će se probiti kroz oblake u četvrtak popodne, pa će u drugom delu sedmice temperature ići i do 15 stepeni.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво