Fond za lokal – finansijska injekcija za stare i nove projekte

Pre tri godine deset, a ove godine 520 miliona dinara, bespovratno opštinama i gradovima za završetak starih i pokretanje novih investicija daje Fond za lokal Ministarstva državne uprave. Glavni kriterijum je da ti projekti u što većoj meri doprinose boljem standardu građana. Konkurs će biti objavljen iduće nedelje.

Za dve godine 136 zajedničkih investicija, od trgova, vrtića, zelenih pijaca, opštinskih sala i sportskih terena, do kapitalnih investicija poput mosta u selu Rvati, na koji se čekalo tri decenije.

Lazar Mandić iz Odseka za investicije i građevinsko zemljište Opštine Raška kaže da je taj projekat od strateške važnosti za tu lokalnu samoupravu.

"Naročito je važan zbog povezivanja glavnog državnog puta Raška - Kraljevo sa novoizgrađenom fabrikom za prečišćavanje otpadnih voda i povezivanje glavnog puta sa mesnom zajednicom Brvenik - Pavlica i mesnom zajednicom Rvati koja se u poslednjih godina intenzivnije naseljava", ističe Mandić.

Upravik JK Pijace Kraljevo Srećko Bojanić ukazuje na to da je Ministarstvo za lokalnu samoupravu finansiralo izgardnju četrdeset lokala na delu robne pijace.

Najstarija dvospratnica u Velikoj Plani postala je Gradska kuća, ne samo za odbornike, već i za mladence i sve velike skupove.

Sevojno je uz osam i po miliona dinara državne pomoći zaustavilo urušavanje zgrade škole starije od veka.

Predsednik Opštine Ivan Marić ističe da je tom adaptacijom lokalna samouprava dobila 300 kvadrata korisnog prostora, koji će se prilagoditi za galerijsku namenu, muzejske postavke i razne radionice.

Hoće li se rešiti decenijski projekti 

Odluka da se sa deset milona dinara, u 2018. Fond za lokal uveća 30 puta, pružila je mogućnost za rešavanje decenijskih problema.

Neke započete projekte koji nisu dovršeni, a najskuplji su upravo oni projekti koji se započnu a ne završe. Na ovaj način lokalne samouprave mogu to da učine, naglašava resorni ministar Branko Ružić.

Za raspodelu 520 miliona dinara u ovoj godini, opštine mogu da konkurišu projektima u infrastrukturi, opremanju e-uprave, organizaciji različitih manifestacija i prevenciji šteta od klimatski promena.

Prema rečima Ružića, svake godine se podiže nivo sredstava koji Ministarstvo daje lokalnim samoupravama.

"Za ove tri godine opredeljeno je 11 miliona evra, upravo za realizaciju njihovih projekata. Mislim da je to veoma značajno", dodaje Ružić.

Potražnja je daleko veća – protekle godine stigli su zahtevi za više od dve milijarde dinara. Osnovni kriterijum za odobravanje pomoći projektu je korist koju od toga imaju građani.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи