"Ne stresiraj se, čuvaj živce" - lako je reći, teško uraditi

Dobro plaćen i malo stresan, za mnoge je posao iz snova. A takav postoji, i to u Americi. O kom je poslu reč i koji faktori određuju da li je neko zanimanje stresno ili ne?

"Ne stresiraj se, čuvaj živce!" - lako je reći teško uraditi. Još je teže pronaći posao lišen stresa, ali i stomatologa koji poput kolega u Americi uz malo napora dobro zarađuje.

"Što se stresa tiče, suočeni smo sa mnogim stanjima. Dolaze nam pacijenti oboleli od različitih bolesti, koji piju razne lekove, ne znaju ni sami nekad šta piju i mi smo suočeni da brzo regujemo, javljaju nam se komplikacije, krvarenja. Opet se desi da pacijent padne u nesvest jer je pun straha došao kod stomatologa, pa smo samim tim suočeni da ga povratimo u život", kaže stomatolog Vesna Stanojević. 

Nepisano pravilo je da su upravo zanimanja od kojih zavisi nečiji život i novac, uvek i svuda stresnija od drugih. Ali ni to ne mora znači, jer biti broker u Srbiji i na Volstritu danas nije isto. Međutim, nije uvek bilo tako.

"Kada je naša berza 2007. bila u zenitu, gde je veliki broj građana trgovao na berzi i gde su bili dnevni prometi po 10,15 miliona evra što se sada ne može zamisliti ni na mesečnom nivou, to znači da je bilo mnogo učesnika, mnogo transakcija, nekad akcije prodate umesto da kupite", kaže Nenad Gujaničić, berzanski stručnjak.

To je, kako kaže, jedan od najstresnijih događaja, u kratkom periodu treba doneti neku odluku, a posledice mogu biti prilično velike u finansijskom pogledu.  

Kratak rok za obavljanje nekog posla, ali i isti posao neće biti za svakog podjednako stresan, tvrde psiholozi. Napominju da na stres dodatno utiču radni uslovi.

"Na nivo stresa može uticati sama zahtevnost posla, može uticati naš konkretan poslodavac koji nam daje više ili manje posla, može uticati to koliko mi imamo adekvatnih saradnika, odnosno da li imamo adekvatnu podršku, da li ja imam saradnika jednog, dva ili ih nemam uopšte, pa sve moram da izvedem sam", kaže Fedor Munižaba, psiholog.

Zbog svega toga nemoguće je precizno odrediti da li je i koliko neki posao stresniji od drugog. Mera za prevenciju stresa u okviru radnog mesta, osim u skandinavskim zemljama, gotovo da nema. A leči se kada se pojavi. 

Stres je okidač za mnoge bolesti, a na zdravstvene probleme izazvane stresom na poslu, žali se jedna trećina zaposlenih u Evropskoj uniji. Zbog toga i odustvuju sa radnog mesta, u proseku četiri dana godinišnje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво