Gužve u čekaonicama, kako da se zaštitimo od gripa

Srbija se suočava sa povećanim brojem respiratornih infekcija. Odeljenja u školama su desetkovana, a čekaonice u domovima zdravlja prepune. U nekim bolnicama zabranjene su posete.

Zbog povišene temperature, kašlja, kijavice gužva i u subotu ispred lekarskih ordinacija u Vranju.

"U prvoj nedelji janura mi smo registrovali 120 obolelih od oboljenja slična gripu, drugoj 168, da bismo u trećoj imali 280 obolelih", kaže dr Slađan Stanković, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje u Vranju.

Prema njegovim rečima, nalazimo se u periodu kada se i očekuje povećanje broja respiratorih infekcija. Rast ne beleži samo Vranje.

Doktorka Nadežda Radisavljević iz Doma zdravlja "Stari grad" kaže da su primetili da je poslednja dva-tri dana povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama.

"Otprilike trećina ih u toku dana bude i uglavnom su to slične tegobe: suvi kašalj, visoka temperatura, slabost, bolovi u mišićima i to bismo rekli da su stanja koja su slična gripu", rekla je Radisavljevićeva.

U nedelji za nama, respiratorne infekcije oborile su oko 6.000 stanovnika Srbije. Imamo i virus gripa.

Najugroženiji su bili najmlađi 

"Od toga smo potvrdili kod 52 osobe prisustvo virusa gripa. Radi se o onim sojevima virusa gripa, koji se nalaze u sastavu ovogodišnje vakcine", rekla je Darija Kisić Tepavčević, zemenik direktora Instituta "Batut".

Gužva i na pedijatriji. Prema podacima Instituta "Batut" u prethodnom periodu, najugroženiji su bili najmlađi. U pojedinim bolnicama uvedena je zabrana za posete.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević kaže da nema epidemije virusa gripa, ali da ima različitih drugih respiratornih infekcija.

"Ukoliko epidemiološka služba u okviru bolnice proceni da na taj način može da smanji rizik za svoje pacijente, onda je razumna mera da se zabrane posete u nekom periodu", rekla je Kisić Tepavčević.

Redovno perite ruke sapunom i toplom vodom, izbegavajte kontakt sa ljudima koji su se razboleli. Uz vakcinaciju to su preventivne mere koje nas štite od gripa.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара