Niko neće da seče trsku

Trska se seče uglavnom tokom zime, nekada se to radilo ručnim kosama zatim kosačicama a u poslednje vreme kombajnima, što znatno olakšava i ubrzava posao.

Za razliku od prošlogodišnje zime koja je obilovala sa snegom, ovi dani januara idealni su za seču.

"Danas je izuzetno lepo vreme nema magle, nema inja, trska je suva znači za košenje idealna, radićemo do uveče punom parom. Sada glavni deo posla obavlja ovaj kombajn. Koliko zamenjuje sekača? Ovaj sada kombajn što je tu zamenjuje danas desetak sekača", kaže Erne Ladvanski iz Belog Blata.

Najveći problem u ovoj proizvodnji je nedostatak mlađih radnika.

Tokom cele sezone je otvoren konkurs, ali nema zainteresovanih, jer su mladi uglavnom za boljim poslom otišli u inostranstvo. Među retkima koji su ostali je Ferko Dvorski.

Dvadesetjednogodišnji Ferko Dvorski kaže da mu seča trske nije teška i da ostaje u selu.

Zaposleni kažu da je ovo klimatski najpovoljnija godina u protekloj deceniji, pa očekuju i dobre rezultate.

"Plan je kao i svake godine i očekujemo 60.000 snopova, još uvek ne mogu da tvrdim, ali sam optimista, mislim da je to ove godine realno i da ove godine može biti i malo više. Trska kao i do sada završava u Nemačkoj sto posto naše proizvodnje izvozimo za Nemačku", kaže Nebojša Superov, direktor firme "Jedinstvo" iz Belog Blata.

Trsku seku uglavnom muškarci, dok u pogonu rade isključivo žene, posao je normiran ali to za tridesetak radnica nije neka poteškoća.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво