Čiji je autobus koji je nemačka policija isključila iz saobraćaja

Srpski autobus u raspadanju nije ostavio utisak samo na nemačku policiju koja je fotografije objavila na Tviteru već je izazvao i brojne komentare na društvenim mrežama od šaljivih do oštrih osuda. Kontrolom autobusa koji je prevozio putnike za Srbiju utvrđeno je da je prešao 1,3 miliona kilometara, da je tehnički neispravan i isključen je iz saobraćaja. Posledice bi mogao da trpi celokupan srpski putnički saobraćaj, smatraju u delu stručne javnosti.

Čiji je misteriozni autobus koji je nemačka policija isključila iz saobraćaja, a fotografije objavila na Tviteru? To utvrđuju srpski policajci sa nemačkim kolegama.

Vladimir Vida iz Uprave saobraćajne policije navodi da će se obaviti nadzor nad pravnim licem koje je izvršilo tehnički pregled tog autobusa.

"Utvrdiće se da li je bilo nepravilnosti za pokretanje prekršajnog postupka i oduzeće se ovlašćenje za vršenje tehničkog pregleda vozila", napominje Vida.

Autobusi imaju redovne godišnje i polugodišnje tehničke preglede. Pooštrenim merama koje regulišu rad tehničkih pregleda obavezno je fotografisanje vozila i propisano vreme za pregled vozila. Utoliko je čudnije da se očigledno neispravan autobus uopšte našao na drumu.

Predsednik Grupacije za putnički saobraćaj Milomir Radovanović ukazuje na više nivoa problema.

"I u Srbiji, kao i u državama u okruženju i Evropskoj uniji moraju da se ispunjavaju vrlo strogi standardi što se tiče kvaliteta i ispravnosti vozila", dodaje Radovanović.

U delu stručne javnosti smatraju da bi zbog slučaja u Nemačkoj posledice mogao da trpi celokupan srpski putnički saobraćaj.

"Potrebno je da se popravi postojeće stanje srpskih prevoznika kroz suzbijanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije gde oni gube negde oko 300 miliona evra godišnje. To je novac koji bi svakako bio značajan da se uloži u obnavljanje flote i povećanje plata vozačima", kaže stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Božović.

Mihajlović: Udruženja nam se nisu obraćala

Resorno ministarstvo voljno je da pomogne.

Ministarka za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Zorana Mihajlović tvrdi da to ministarstvo nikada do sada nije dobilo ni inicijativu od bilo kog udruženja.

"Nemam ništa protiv da pričamo o tome i vidimo kakve su mogućnosti budžeta. Ima raznih problema u tom sektoru u vezi sa stanjem autobusa", ističe Mihajlovićeva.

Policija je tokom leta pojačano kontrolisala autobuse i domaćih i stranih prevoznika. Nisu, kažu, nađene drastične nepravilnosti, ali su od 1.700 kontrolisanih autobusa, kod 900 otkriveni prekršaji.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво