Nova predsednica Ustavnog suda preuzela dužnost

Na javnoj sednici Ustavnog suda Srbije obavljena je primopredaja funkcije predsednice Vesne Ilić Prelić i od nedelje 26. januara tu dužnost će preuzeti Snežana Marković.

Novoizabrana predsednica Snežana Marković rekla je prilikom primopredaje dužnosti da je izbor na ovo mesto jedno od najvećih profesionalnih priznanja u karijeri pravnika.

"Svesna sam odgovornosti koju preuzimam funkcijom predsednika i nadam se da ću uz podršku uspeti da taj teret iznesem do kraja. Ovo tim što sastav Suda čine istaknuti pravnici, ugledni profesori i sudije", navela je Markovićeva.

"Verujem da je jednoglasnim izborom mene za predsednika iskazana volja da zajedničkim snagama predstavimo Ustavni sud kao instituciju koja će svojim voljama doprineti vladavini prava", dodala je Markovićeva.

Vesna Ilić Prelić je istakla da je tokom njenog mandata, odnosno od 1. januara 2017. do 30. decembra 2019. godine Ustavni sud primio 42.500 novih predmeta, od toga preko 41.600 predmeta je dobilo ustavne naloge, nešto više od 600 inicijativa i predloga, dok je za 200 predmeta, kako kaže izostala nadležnost Ustavnog suda.

Prelićeva je takođe objasnila da se od Ustavnog suda ne može očekivati da preuzima nadležnost drugih organa.

"Ustavni sud je u hiljadama slučajeva pružio zaštitu našim građanima", rekla je Prelićeva.

broj komentara 0 pošalji komentar