Zdravstveni radnici na meti nasilnika, obaveza društva da ih zaštiti

U noći između utorka i srede, u Domu zdravlja u Kraljevu, dogodio se još jedan napad na zdravstvene radnike. Direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić kaže da napad na zdravstvene radnike ne može biti tretiran kao privatna parnica jer se nije dogodio na ulici nego u zdravstvenoj ustanovi gde njegove kolege rade štiteći javni interes – zdravlje.

Žandarm u civilu koji je sa prijateljima doveo ženu u alkoholisanom stanju, u noći između utorka i srede, najpre je verbalno a onda i fizički napao medicinske tehničare u službi hitne pomoći Doma zdravlja u Kraljevu.

Policija je brzo stigla na mesto incidenta, a napadaču je određeno zadržavanje od 24 sata po Zakonu o prekršajima.

Ministar zdravlja zatražio je najstrože kazne, a Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti pozvao na izmene Krivičnog zakonika i uvođenje novog krivičnog dela za napad na zdravstvene radnike, na način kako je propisano za krivično delo napad na advokate.

Nema preciznih podataka o broju verbalnih i fizičkih napada na zaposlene u zdravstvu, ali takve situacije nisu retkost.

"Obaveza društva da zaštiti zdravstvene radnike" 

U četvrtak je održan i Upravni odbor Lekarske komore Srbije.

Direktor te organizacije Milan Dinić kaže da će inicijativa Lekarske komore Srbije biti promena Krivičnog zakona i pooštravanje kazni za napad na zdravstvene radnike.

"Primećujemo da poslednjih godina postoji pojačana učestalost napada i smatramo da postoji obaveza društva da zaštiti lekare i druge zdravstvene radnike. To ne može biti tretirano kao privatna parnica jer se nije dogodilo na ulici nego u zdravstvenoj ustanovi gde su kolege radile štiteći javni interes, a to je zdravlje", ističe Dinić.

Navodi da je 2017. godine Lekarska komora Srbije potpisala međunarodnu dekleraciju, zajedno sa drugim evropskim komorama, za zaustavljanje nasilja nad zdravstvenim radnicima.

"Od tada smo počeli aktivnosti na tu temu. Radili smo anketu gde je oko 1.500 kolega odgovaralo i rezultati pokazuju da 80 odsto njih tokom karijere doživi verbalno nasilje na poslu, a preko 10 odsto fizičko nasilje. Moramo kao društvo da stanemo na put tome", naglašava Dinić.

Kaže da je često nasilju izloženo srednje stručno osoblje, medicinske sestre i tehničari.

"Moramo se jasno ograditi i opredeliti prema takvom modelu ponašanja. Kako nije dopustivo u zdravstvenim ustanovama, tako i na svakom drugom mestu", ističe Dinić.

Napominje da je odnos lekara i pacijenata nešto pozitivno u srpskom društvu.

"Ovo su sporadični negativni slučajevi koje treba da sankcionišemo. Osećam u ovom trenutku zajednički interes svih komora zdravstvenih radnika i mislim da je društvena svest trenutno na tom nivou da postoji prostor da se izmeni Krivični zakon i da se napadi na zdravstvene radnike tretiraju kako treba", kaže Milan Dinić.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 24. jan 2020, 18:30) - Bob [neregistrovani]

Krivica

Ne podrzavam nasilje, ali treba videti istinu, zbog cega je to doslo. Kod nad u unutrasnjosti, medicinsko osoblje ne postuje pacijenta, ne postuje svoje radno vreme, ne postuje zakazivanje pregleda. A o neljubaznosti i neobavestavanju pacijenata o osnovnim stvarima je prica za sebe.

(petak, 24. jan 2020, 17:56) - anonymousboki [neregistrovani]

napad na medicinsko osoblje

Sve ce vise biti nasilja nad neduznim osobama jer cesto kriminalac se povredi u tuci kradi i drzava mesecima trosi novac za njegovo lecenje oporavak i svu paznju ima kao da je povreden u humanom delu.Koji se povredi u tuci provali treba da plati sve troskove lecenja vise se pisvecuje paznja nasilniku nego zrtvi. Cesto napadsju policoju medicinsko osoblje a policajcu su vezane ruke. Dati veca ovlastenja policiji i policajci da budi cestiti odani sluzbi i drzavi i takve da drzava zastiti.