Pomen žrtvama Novosadske racije

Pre 78 godina mađarski fašisti su ubili i pod led Dunava bacili više od 1.300 civila, najviše Srba, Jevreja i Roma. U Novom Sadu je održan pomen.

Komemorativnim skupom i polaganjem cveća ispred spomenika "Porodica" na Keju žrtava racije kao i spuštanjem venca sa broda Rečne flotile u Dunav, Novi Sad je obeležio 78. godišnjicu racije.

Prisutnima se obratio gradonačelnik Miloš Vučević, molitveni pomen je održao episkop bački Irinej i Vrhovni rabin Srbije Isak Asijel.

Miloš Vučević rekao je da "iako je sloboda građana nastala na bolnim lekcijama, nikada ne smemo izgubiti veru u ljude, u plemenitost i ljudsku borbu". 

"Istina o nevinim žrtvama, Srbima, Jevrejima, Romima u Novosadskoj raciji trebalo bi da uđe u udžbenike u školama, svako dete mora da uči o tome, da nauče da brane pravo na izbor, na različitost", rekao je Vučević. 

"Ne prizivamo nikakvu osvetu, niti bilo kakvu mržnju obeležavanjem ovog tužnog dana. Ne dozvolimo da sa većim ili manjim brojem zlikovaca poistovetimo čitav narod", rekao je episkop bački Irinej.

Vrhovni rabin Srbije Isak Asijel pričom o jevrejskom dečaku u ozloglašenom logoru Mauthauzen, opisao je stradanja Jevreja od fašista u Drugim svetskom ratu. 

Pomen je održan i na plaži Štrand, gde je ubijeno najviše Novosađana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво