Plagijat je i jedna rečenica neovlašćeno uzeta iz tuđeg teksta

Obaveza je da sve doktorske disertacije pre odbrane idu na proveru originalnosti teksta, kaže za RTS rektorka Ivanka Popović. Ukazuje da samo tri fakulteta Beogradskog univerziteta imaju program kojim može da se otkrije da li smo prepisali delove nečijeg rada.

Ivanka Popović je u intervjuu za RTS govorila o tome koliko je u Srbiji rasprostranjeno plagiranje diplomskih, master i doktorskih radova i koja su moguća rešenja.

- Sve sakupljene podatke nećete naći, svaki univerzitet ima poimanja na nivou doktorskih studija, fakulteti znaju na nivou nižih nivoa studija. Mora da se naglasi već u školskom uzrastu kako se na pravilan način preuzimaju rezultati koji su drugi ljudi pre nas stekli, do njih došli. Znate mislim da je problem u tome što su inofmracije lako dostupne, naročito preko interneta i u tom smislu pošto je to tako lako dostupno ne shvata se da je to nečije vlasništvo, da je to vrednost.

Koliko fakulteta u Srbiji ima program kojim može da se otkrije da li smo prepisali delove nečijeg rada i da li je i u tome rešenje, da li bi svi fakulteti trebalo da imaju takve programe?

- Obaveza po Zakonu u celoj zemlji je da sve doktorske disertacije pre odbrane idu na proveru originalnosti teksta. Što se tiče nižeg nivoa studija, ja mogu da Vam kažem samo za Univerzitet u Beogradu, trenutno ga imaju tri fakulteta i mnogi fakulteti razmišljaju da to nabave, ali isto tako moram da kažem da je to dosta skupo i za mnoge fakultete nepristupačno. Država je već u okviru razgovora Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Konusa dogovorila da zapravo država finansira pregledanje svih doktorskih disertacija na nivou Republike Srbije, sada možemo polako da pregovaramo za dalje, ali kažem vam to su vrlo ozbiljna sredstva.

Da li možete da nam objasnite šta je plagijat, dakle koliko procenata jedan rad treba da bude prepisan da bi mogao da bude osporen? Ovo pitanje se posebno otvorilo u javnosti onda kada je komisija FON-a odlučila da blizu sedam odsto rada nije dovoljan procenat da bi on bio osporen.

Bilo kakvo kvanitatvino definisanje šta je plagijat, šta nije, je potpuno bespredmetno. Zapravo, već jedna rečenica ako je ključna, ako je preuzeta neovlašćeno iz tuđeg teksta predstavlja plagijat, tako da ne možete to na administrativni način rešiti. Dužnost je mentora i nastavnika da utvrdi u kojoj meri preuzimanje tuđih rezultata i teksta predstavlja prekršaj.

Kada ste već kod mentora, dakle kakva je njihova odgovornost, kada se utvrdi da je nečiji rad plagijat, ko i kako pokreće i kakav postupak protiv mentora?

U smislu etičkog ponašanja može se pokrenuti postupak protiv mentora ili nastavnika, da li je postupio na etički način i to se radi u okviru, makar u Univerzitetu u Beogradu, našeg kodeksa profesionalne etike, dakle procedure postoje.

Rad Beogradskog univerziteta prošle godine svakako je obeležila i odluka da je doktorat ministra finansija plagijat. Ministar se obratio Upravnom sudu. Kako Beogradski univerzitet gleda na taj potez?

Upravni sud može da donese određene odluke koje može proceduralno da utiče na tu celu proceduru, ali što se tiče sadržaja, verujte, taj nalaz je prilično konačan za akademsku zajednicu. Mi ćemo se naravno povinovati odluci Upravnog suda, to se ne dovodi u pitanje, ali činjenice i dokazi su prilično jasni i dostupni svima.

broj komentara 8 pošalji komentar
(nedelja, 26. jan 2020, 03:25) - Vera [neregistrovani]

plagijat plagijata

Da li ste Vi gospodine pročitali šta ste napisali!?Rektorku očigledno je,niste ni pokušali da saslušate,ali mogli ste bar sebe da čujete i utišate u besmislenom pokušaju da nepobitnu istinu politizujete.Beogradski Univerzitet,da ste hteli da čujete,ima program kontrole plagijata,a ovaj je samo "zazvonio" i upalio alarme

(četvrtak, 23. jan 2020, 13:28) - anonymous [neregistrovani]

Edukacija

Zanimljivo je da u Srpskom visokom obrazovanju skoro da i ne postoje obavezni moduli/predmeti koji ce studente nauciti kako pravilno da pisu eseje i disertacije ili citiraju tudje radove.U nekoliko slucajeva sam imao priliku da vidim da su studenti na nekim visim skolama savetovani od starne samih profesora da koriste copy&paste praksu.I tako napisete diplomski rad za jedno il idve veceri bez pomuke.I za to dobijete diplomu!Tako je lakse i za studenta i za mentora.Sokantno, ali se jos uvek desava!

(četvrtak, 23. jan 2020, 11:02) - anonymous [neregistrovani]

sto pitanja se iza ovog krije

Veoma neprofesionalna rektorka univerziteta i to je toliko providno... I, Samo da napomenem da smatram da treba oduzeti akademsku titulu ako je doslo da plagijata, OBAVEZNO, ali jednako tretirati sve!

(četvrtak, 23. jan 2020, 10:42) - Cane [neregistrovani]

zapanjujujuće

Zapanjujuće je kako gospođa rektorka sa lakoćom izgovori činjenicu, da do sada nisu izvodili kontrolu plagijata diploma, magistarskih i doktorskih radova i pri tom ne oseća niti malo grižu savesti ili odgovornosti.U drugom slučaju rektorka za slučaj koji je otkriven, vehementno i dosta suvereno elaborira kao veliko nečasno i neakadamsko delo.Da tačno je i ja se slažem da dotičnom gospodinu treba oduzeti taj akademski naziv ako je plagirao a ima mogućnost, da u inostranstvu ponovo dođe do titule.I kada uporedite ta dva slučaja, vidite, da se ne radi o akademskoj časti već o isključivo ciljanom političkom obračunu.Ako rektorku ne brine na hiljade neproverenih diploma i akademskih naziva a tako žustro ispostavlja jedan politički primer i medijsko sve probleme temelji na to primeru, onda našem obrazovanju i časti, pod takvim vodjstvom nema spasa.Kaže rektorka, da su programi za proveru plagiranja diploma strašno skupi, te da jih imaju samo tri fakulteta.Da znaju građani Srbije, da je to totalna dezinformacija, ti prograni nisu skupi čak ih možete pronaći i na internetu. Samo za vašu informaciju, vama najbliži univerzitet (ne znam za Zagreb) u Ljubljani je osigurao takav program svim fakultetima na području cele Slovenije i oni su dostuni, studentima, profesorima, mentorima, članovima komisije a i vodstvu rektorata (nemojte mi reći, da je Slovenija toliko bogatija od Srbije).Što znači, da gospođa rektorka slabo radi ili ne želi to da uvede, jer sigurno nisu u pitanju sredstva.Lično ja sam imao mogućnost, da sam proverim svoj akademski rad, koji je na internetu besplatno dostupan a isti taj rad je prošao proceduru na fakultetu.Program je toliko precizan, ako ste naveli i jedan tuđi pasus a niste naveli autora, program će vas otkriti, zato svugde postoje tolerancije u određenim procentima.Znači, da vam ne govorim o kontroli u drugim zapadnim zemljama, tako ako želite da napredujete, što pre izaberite od politike nezavisnog rektora/rektoricu.Pozdrav iz inostranstva!

(četvrtak, 23. jan 2020, 09:26) - anonymous [neregistrovani]

Komentar !

U Nemackoj smo imali u vrlo kratkom vremenu dva slucaja plagijata u kabinetu gospodje Merkel ,
oba minista ne samo da su dala otkaz nego su odmah nestali i sa politicke scene ! Ovo kod nas
je ponizavajuce i sramota za celu zemljju i doprinosi samo jos manjoj vrednosti nasih diploma i slicno!

(četvrtak, 23. jan 2020, 09:02) - anonymous [neregistrovani]

navodjenje teksta

Navodjenje tudjeg teksta pod navodnicima bi bilo dovoljno, da naucni rad ne bude plagijat?
U cemu je sustina tog naucnog rada?

(četvrtak, 23. jan 2020, 08:57) - anonymous [neregistrovani]

plagijat

Ako je Njutn plagirao neku recenicu svojih kolega da li je su njegovi zakoni plagijati?

(četvrtak, 23. jan 2020, 08:16) - Smederevac [neregistrovani]

Istina

Dzabe profesorko pricate ovo kad je to zataskano i nista od toga nece biti. Na zalost takvih plagijata ima mnogo a sto je jos crnje ima i takvih slucajeva gde covek ne moze da veruje a takvi i dalje sluze drzavi i na celima su ozbiljnih javnih preduzeca. Pozdrav iz Smedereva.