U Patrijaršiji obeležena decenija od izbora patrijarha Irineja

Decenija od izbora 45. po redu poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijarha Irineja, obeležena je u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu.

Predstavljene su fotomonografije u 10 tomova u kojima je sabrano 15.000 fotografija o aktivnostima patrijarha Irineja tokom proteklih 10 godina.

Takođe, prikazan je i jednočasovni dokumentarni film "Patrijarh srpski Irinej" koji ilustruje životni put aktuelnog poglavara SPC.

Autor filma i urednik fotomonografije je protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije, a izdavači fotomonografije su Patrijaršijski Upravni odbor i Službeni glasnik.

Današnjoj svečanosti u Patrijaršijskom dvoru, pored Patrijarha srpskog, prisustvovali su i prestolonaslednik Aleksandar, visoki predstavnici verskih zajednica, vojske Srbije, policije, obrazovnih ustanova, zdravstvenih ustanova, kulturnog i javnog života prestonice i sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

U ime izdavača prisutnima se obratila direktorka Službenog glasnika Jelena Trivan a nakon nje, govorio je i univerzitetski profesor i književnik Darko Tanasković.

"Edicija fotomonografija o Patrijarhu Irineju u 10 tomova stvarana je 10 godina. Svaki od tomova predstavlja godišnjak koji fotografijama i tekstovima govori o aktivnostima Patrijarha srpskog Irineja o svakoj godini ponaosob. Dokumentarni film 'Patrijarh srpski Irinej' je Patrijarhova životna priča koju podupiru kazivanja njegovih savremenika i satrudnika u Prizrenu, Ostrogu, Nišu, Kruševcu i Beogradu", rekao je prota Stojadin Pavlović, urednik fotomonografije i autor filma "Patrijarh srpski Irinej".

Usledila je projekcija filma nakon koje je prisutne pozdravio i blagoslovio patrijarh Irinej:

"Nisam očekivao događaj ovakvog nivoa, dok nisam došao u salu nisam znao da će ovom skupu prisustvovati ovoliki broj eminentnih ličnosti i dragih gostiju, mislio sam da ćemo film pogledati u uskom krugu saradnika, ovo je za mene zaista veliko iznenađenje i blagodaran sam na svemu ovome",  istakao je na početku obraćanja patrijarh.

Dodao je da živimo u vremenu kada nije lako biti na nekom visokom položaju te da tako nije lako ni biti patrijarh srpski, ali da se tokom proteklih 10 godina trudio i činio sve što je u njegovoj moći da Crkvu vodi ispravnim putem u ovim teškim vremenima koja za srpske patrijarhe nikada i nisu bila laka.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво