Srbija spada u slobodne zemlje

Prema izveštaju američke nevladine organizacije "Fridom Haus" Srbija je slobodna zemlja jer je ostvarila uspeh u borbi protiv korupcije ali i efikasnije sarađivala sa Hagom. Kosovo svrstano u "neslobodne zemlje"

Srbija spada u slobodne zemlje sveta jer ostvarila napredak u borbi protiv korupcije i poboljšala saradnju sa Haškim tribunalom, objavila je u godišnjem izveštaju američka nevladina organizacija "Fridom Haus" (Sloboda u svetu).

Na skali od jedan do sedam, gde je jedinica najbolja ocena, Srbija je dobila trojku za politička i dvojku za ljudska prava, baš kao i prošle godine, preneo je sinoć "Glas Amerike".

Crna Gora označena je kao "delimično slobodna", jer je dobila trojke u obe kategorije, dok je sa ocenom šest za politička prava, i peticom za građanske slobode jednostrano proglašeno Kosovo svrstano u "neslobodne zemlje". Priština se, između ostalog, kritikuje zbog nepoštovanja ljudskih prava pripadnika manjina, loše bezbednosne situacije i korupcije.

"Fridom Haus" ukazuje da je, treću godinu za redom u svetu, 2008. zabeleženo nazadovanje u pogledu političkih prava i građanskih sloboda, a posebno u subsaharskoj Africi i zemljama bivšeg Sovjetskog saveza.

Navodeno je da je stanje prava i sloboda posebno nazadovalo u Gruziji i Rusiji, što se delimično objašnjava njihovim ratom oko Južne Osetije.

Kao zemlje sa najgorom situacijom navedene su Severna Koreja, Turkmenistan i Uzbekistan, dok su najviše ocene dobile zemlje Zapadne Evrope i Severne Amerike.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се