Kakva sudbina čeka bebu ostavljenu kraj puta

Dečak star tek par sati pronađen je juče pored puta u planinskom selu Ceremošnja, dvadesetak kilometara udaljenog od Kučeva. Beba je trenutno na dečjem odeljenju požarevačke bolnice. Policija utvrđuje ko su roditelji dece i šta je dovelo do toga da beba bude ostavljena.

Novorođenče koje je pronađeno kod Kučeva je muškog pola i rođeno je u terminu. O njemu brinu lekari požarevačke bolnice.

Zoran Milačić, direktor Centara za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj, objašnjava kakva je dalja procedura i gde će beba biti smeštena nakon otpuštanja iz bolnice.

Najpre se, kaže, mora utvrditi ko su roditelji deteta i šta se dogodilo u porodici. To utvrđuju policija i Centar za socijalni rad.

"Treba da se vidi da li je to nešto što se desilo zbog određene situacije, da li je to nešto što onemogućava da dete boravi i dalje u porodici i da li se dete može vratiti tamo nakon kompletne pretrage i uvida šta se desilo", ističe Milačić.

Potrebno je, kaže, utvrditi psihološki status majke i šta se to dogodilo što je nateralo majku ili oca da ostavi dete.

"Nakon toga se nude različite opcije majci, pruža se podrška i čini sve kako bi dete ostalo u porodici", rekao je Milačić.

Ako nema uslova da se dete vrati u porodicu, odnosno širu porodicu, razmatraju se alternativni smeštaji, poput hraniteljske porodice.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 22. jan 2020, 12:21) - anonymous [neregistrovani]

Povratak

Pa kako da se vrati njima što su ga terali čim se rodio??? Kako će da mu se ponašaju u budućnosti?