Duhovna obnova Hilandara uz obnovu konaka oštećenih u požaru

Manastir Hilandar na Svetoj Gori zabeležio je u prošloj godini 16.000 noćenja hodočasnika iz Srbije, Rusije i Grčke. Uporedo sa obnovom konaka oštećenih u požaru 2004. godine, u toku je i duhovna obnova srpske svetinje, jer je bratstvo manastira sve brojnije.

Obnavlja se kamen po kamen, kvadrat po kvadrat. Može se nekome čini sporo, ali za to ima razloga.

Reč je posebnim tehnikama, uz pažljivo birane materijale i uz strogi stručni nadzor. Prave majstore za radove u Hilandaru nije lako naći. Kamenoklesača je tek nekoliko u Srbiji.

"Radim da bude original jer tako mora, da ne bi radili neki falsifikat. Vidite, sve je to klesano ručno", objašnjava kamenoklesač Vule Đokić.

Obnova Hilandara trajaće još najmanje četiri godine. Tokom prošle godine završena je rekonstrukcija Belog konaka i tu su sada monaške kelije. Trenutno se radi na obnovi trpezarije.

Bratstvo manastira Hilandara neprestano je u molitvi, obnavlja se i uvećava, a obnavlja se i Hilandar na radost svih koji posećuju tu srpsku svetinju.

S toplijim vremenom, već krajem februara, stižu nove grupe majstora.

Novi hodočasnici iz Srbije i drugih zemalja dolaze stalno. Hilandar je po posećenosti drugi manastir na Svetoj Gori, odmah iza grčkog Vatopeda.

"Ovo mi je četvrti put i uvek se ponovo vraćam, jer povremeno se treba vratiti i ponovo naći svoj mir unutrašnji i sebe preispitati", priča hodočasnik Miroslav Biorac.

Udruženje Pomoravski hodočasnik s kojim je i ekipa RTS-a krenula u Hilandar, neprestano pomaže srpsku svetinju na Atosu, a nedavno je bratstvu uručilo terensko vozilo.

"Pomažemo manastire, a pogotovo manastir Hilandar na Svetoj Gori. Evo, nedavno smo opremili jedan autobus novim sedištima, kad god možemo mi sakupimo novac i damo", ističe predsednik udruženja "Pomoravski hodočasnik" Časlav Milošković.

Petnaest godina posle požara, Hilandar poprima izgled kakav je nekada imao.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво