Ministarstvo raspisalo konkurs, ali ni pošumljavanje ne prolazi bez problema

Zagađenje vazduha aktuelizovalo je pitanje pošumljavanja, ali svega trećina teritorije Srbije je pošumljeno. Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je konkurs za dodelu sredstava Zelenog fonda za pošumljavanje. Pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine Jasmina Jović kaže da su mnoge lokalne samouprave nezainteresovane ili čitav proces ne shvataju ozbiljno.

Ovo je treća godina zaredom kako Ministarstvo za zaštitu životne sredine raspisuje konkurs putem koga dodeljuje novac gradovima i opštinama koji imaju projekte za pošumljavanje.

Kao i prošle godine, na raspolaganju gradovima i opštinama je 41 milion dinara. Lokalne samouprave učestvuju sa 20 odsto sredstava, a Ministarstvo sa 80 odsto.

Jedinice lokalne samouprave na konkurs mogu da se jave do petog februara.

Pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine Jasmina Jović kaže da je prošle godine bio problem jer su pristigli projekti bili jako loši.

"Imali smo situaciju da je jedna lokalna samouprava poslala projekat gde je na papiru A4 formata bilo nacrtano kako to što mi treba da finansiramo treba da izgleda. Bilo je čak i situacija da nam se pojedine lokalne samouprave jave, ali ne pošalju nikakav projekat", objašnjava Jovićeva.

Smatra da su neke lokalne samouprave nezainteresovane ili ne shvataju ozbiljno čitav proces.

"Ne možete očekivati da vam neko prebaci milionska sredstva, a da vi pošaljete papirić na kojem je nešto nacrtano", kaže Jovićeva.

Problem i nedostatak zaposlenih

Jasmina Jović kaže da je, nažalost, kako u Ministarstvu, tako i u sektoru koji vodi, jako malo zaposlenih ljudi.

"Grupa za pošumljavanje, organizaciona jedinica koja treba da radi poslove pošumljavanja, nema nijednog zaposlenog. Nemamo dovoljno ljudi, a nismo mogli u prethodnom periodu da zaposlimo nove ljude. U situaciji u kojoj smo se našli, koristimo kolege koje se bave geologijom ili ribarstvom, ali uz pomoć stručnih ljudi za Šumarskog fakulteta koji su priskočili u pomoć", ističe Jovićeva.

Objašnjava da svaka lokalna samouprava koja je zainteresovana za pošumljavanje ima mogućnost da se u svakodnevnoj komunikaciji konsultuje sa zaposlenima u ministarstvu o bilo kojim problemima koje imaju.

Ističe da zbog nedostatka kadrova fizički nisu bili u mogućnosti da kontrolišu postignute efekte prethodna dva konkursa, ali da je formirana komisija koja će uskoro to učiniti.

"Planiramo da tokom januara obiđemo sve lokalne samouprave i do petog februara proverimo šta su uradile za novac koji smo im dodelili i koliko je sadnica posđeno", kaže Jovićeva.

Objašnjava da Ministarstvo zaštite životne sredine finansira samo sadnju autohtonih vrsta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво